Pátek, 29. března 2024

V jakých odvětvích jsou příležitosti pro české exportéry

V jakých odvětvích jsou příležitosti pro české exportéry

Součástí politiky podpory českých exportérů je i materiál MPO pod názvem Strategie prosazování obchodně-ekonomických zájmů ČR v Indii. Patří k ní i přehled odvětví indické ekonomiky, ve kterých mají tuzemští vývozci největší šance.

Pro exportní podniky jsou zvláště významná ta odvětví, která indická vláda považuje za deficitní a klíčová. Přestože se snaží do země přilákat cizí investory, objem přímých zahraničních investic je stále nedostačující. Předpokladem příchodu většího počtu podnikatelů je totiž posílení některých základních odvětví. A právě v nich mají čeští výrobci a vývozci možnost se prosadit.

Ekologie

Otázky ekologie jsou v Indii aktuální, zajištění kvalitního životního prostředí patří mezi vládní priority. Jedná se o produkci pitné vody a zároveň i o čistění odpadních vod a zacházení s toxickými odpady. Zatímco dříve byly tyto technologie zatíženy vysokým dovozním clem, od 1. dubna 2003 je možné dovážet tato zařízení bezcelně. Pravidlo se vztahuje i na potrubí dodávaná jakožto součást celého projektu.
A možnosti pro české podniky? Například myčky automobilů, zařízení na čistění odpadních vod, zpracování nemocničních a toxických odpadů, zařízení pro odpadové hospodářství. V souvislosti s rozvojem městské infrastruktury existují příležitosti i pro výrobky ekologické dopravy (trolejbusy). Je ale třeba počítat se silnou cenovou konkurencí.

Dokument Strategie prosazování obchodně-ekonomických zájmů ČR v Indii najdete na adrese Ministerstva průmyslu a obchodu www.mpo.cz /dokument4994.html.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů