Čtvrtek, 28. března 2024

V britské jaderné továrně hrozí ztráta a zneužití plutonia

V britské jaderné továrně hrozí ztráta a zneužití plutonia
Evropská komise žádá, aby britská továrna na jaderné přepracování začala dodržovat evropské standardy. Inspektoři totiž zjistili, že nedokáže dostatečně spolehlivě registrovat a střežit radioaktivní látky, což může vést k jejich zneužití pro jiné než mírové účely.

Evropská komise zveřejnila 15. února 2006 zprávu, že vydává formální upozornění provozovateli přepracovacího komplexu, kterým je British Nuclear Group Sellafield (BNG SL). Podle ustanovení smlouvy Euratom má Evropská komise za úkol dohlížet na to, aby jaderný průmysl v rámci EU dodržoval takové postupy, které znemožní využití radioaktivních materiálů pro jiné než mírové účely. 

Inspektoři během řady kontrol v Sellafieldu zjistili, že registrace a střežení rizikových materiálů, mezi něž patří i separované plutonium, neodpovídá evropským standardům. Komise se proto rozhodla zaslat firmě BNG SL varování podle článku 83(1)(a) smlouvy Euroatom.Zároveň vůči ní požaduje nápravu ve lhůtě čtyř měsíců. 

Sellafield patří mezi největší jaderné komplexy svého druhu na světě. Nachází se zde mnoho jaderných provozů, z nichž největší význam má továrna na přepracování, ve které se z vyhořelého jaderného paliva oddělují jednotlivé izotopy, včetně plutonia – hlavní suroviny potřebné pro výrobu jaderných zbraní. 

V minulosti zde došlo k několika vážným nehodám a únikům radioaktivních látek. Například v roce 1957 to byl požár grafitového reaktoru, kdy se roztavilo asi 17 tun paliva a došlo k únikům radioaktivity do okolí. Kontaminaci potvrdila v roce 1997 studie britského Ministerstva zdravotnictví, která objevila přítomnost plutonia v zubech dětí v okolním regionu – jeho koncentrace přitom klesala se vzdáleností od továrny, což dokazuje přímou souvislost s jejím provozem. 

Z hlediska dozoru nad jadernými materiály je nejvážnějším incidentem rozsáhlá nehoda, nejprve utajovaná a odhalená teprve koncem května 2005 – viz naše zpráva z 29. května na http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=63.. Během několika měsíc zde z potrubí unikala vysoce radioaktivní kapalina. Odhaduje se, že uniklý roztok obsahuje vedle 20 tun uranu také zhruba 160 kg plutonia – tedy dostatečné množství na dvě desítky jaderných náloží. 

„Továrna v Sellafieldu je v provozu už od roku 1951. Ani po padesáti letech a řadě vážných nehod není jaderný průmysl schopen dodržovat bezpečnostní předpisy a pravidla. V tomto případě se odhaluje další z rizik jaderné energetiky, kterým je nebezpečí zneužití radioaktivních materiálů pro vojenské nebo teroristické operace. Bezpečnost a spolehlivost jaderných elektráren je zkrátka jen pohádkou pro děti,“ říká Jan Beránek, ředitel Energetického informačního centra WISE. 

Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů