Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nelegální dovoz  odpadů  se nelíbí  ministrovi   životního   prostředí  Liboru Ambrozkovi. Napíše kvůli tomu dopis svému německému protějšku.
"Pan ministr požádá o spolupráci při informování německé veřejnosti. Chce, aby bylo známo, že je dovoz  odpadů  do Česka zakázán," řekla HN mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.
Komunální   odpad  dovezený ze zahraničí netrápí jen Libčeves na Lounsku. Problémy s ním mají jak některé další obce, které sousedí s Německem, tak třeba i středočeské Milovice nebo pražské Lahovičky.
"Po celé republice nyní řešíme deset případů  skládek   komunálního   odpadu  přivezeného ze zahraničí," řekla HN mluvčí České inspekce  životního   prostředí  Eva Rolečková.
Před dvěma dny inspekce nově objevila nelegální  skládku  slisovaného textilu a obuvi ve Frýdlantě na Liberecku. V ústeckém kraji zase v posledních dnech řešila vznik  skládky  v Radešíně u Martiněvsi na Litoměřicku.
Inspekce se nedávno zabývala také příhraničními  skládkami  v Černých Zlatníkách na Mostecku nebo v Dolním Žandově na Chebsku.

JIH MORAVY - Zatím jsme nezjistili podobný případ nelegálního dovozu odpadů z ciziny na jižní Moravu, jako v Libčevsi, sdělil nám ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Brně Oldřich Sapoušek.
Jak ředitel dodal, situaci intenzivněji monitorují a zatím se nedá vyloučit, že se něco podobného mohlo stát i na jihu Moravy. Podobnou informaci poskytli Haló novinám i odborníci na životní prostředí z občanského sdružení Hnutí Duha.

Dle odhadů České inspekce životního prostředí (ČIŽP) je v různých objektech na území Čech a Moravy zhruba 15.000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa. Jedná se o množství, které pojme 625 kamionů. Největší množství kamionů s odpadem do Čech mířilo na přelomu roku a nyní se situace zklidňuje, říká Martin Štifter, šéf odpadového oddělení pražské centrály inspekce. Zlepšení přičítá mimo jiné osvětové kampani německých úřadů.

O víkendu denní teploty v nižších polohách jižních Čech překročí pět stupňů Celsia. Obavy lidí z povodní zatím hydrologové vyvracejí.
„Přes den sice bude tepleji, ale v noci teploty opět klesnou pod nulu. Tím pádem tání nebude tak rychlé. Na horách se bude voda zachytávat do sněhu, takže ve vyšších polohách nepočítáme, že by se zvedly hladiny toků,“ poznamenal českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.
„Nemáme obavy, že během tohoto několikadenního oteplení by tání sněhu způsobilo povodně. Spíš se kvůli mírnému zvednutí hladiny v řekách dají do pohybu ledy, které zatím stojí,“ konstatoval ředitel závodu Horní Vltava Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos dá na ekologické projekty realizované s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) dva miliony korun. Řekla to mluvčí LČR Alexandra Křižková. Loni podnik, kterému patří asi polovina lesů v zemi, ochráncům přispěl částkou o 200.000 korun vyšší. Ochránci spolupracují s Lesy ČR od roku 1999 a zatím od nich získali asi 12 milionů korun.
Peníze od LČR půjdou podle dnes podepsané smlouvy mezi oběma organizacemi například na chod národní sítě stanic pro zraněné a postižené živočichy či na sledování a ochranu netopýrů v lesích. Podnik také podpoří školní ekologické olympiády a soutěž pro základní školy s názvem Zelená stezka - zlatý list. V minulých letech se ochráncům za podpory LČR podařilo zmapovat výskyt a následně ochránit mnoho druhů chráněných rostlin a živočichů. Lesy ČR například na základě podkladů od ČSOP chrání stromy, v jejichž dutinách hnízdí ptáci či netopýři, podporují záchranné přenosy ohrožených raků. "Daří se nám spolupracovat především přímo v terénu, na úrovni lesních správ a našich základních organizací," uvedl předseda ČSOP Pavel Pešout.
ČSOP je největší nevládní organizací v České republice sdružující zájemce o ochranu přírody a životní prostředí. V současné době má téměř 10.000 členů. LČR loni podle předběžných výsledků zvýšily hrubý zisk o 120 procent na 1,12 miliardy korun.

Slovensko plánuje do roku 2015 investovat do vodního hospodářství 193,14 miliardy slovenských korun. Většina zdrojů by měla směřovat do výstavby a modernizace kanalizací, čistíren odpadních vod a vodovodů. Vyplývá to z materiálu ministerstva životního prostředí, který projednala slovenská vláda. Část z investic má uhradit Evropská unie.
Výstavba a rekonstrukce kanalizací a čistíren odpadních vod si vyžádají 93,9 miliardy korun. Koncem roku 2004 bylo na veřejné kanalizace připojeno od 41 procent obyvatel v Nitranském kraji do 61,5 procenta lidí v Bratislavském. Do roku 2015 by se podíl ve všech krajích měl zvýšit nad 70 procent, místy až k hranici 90 procent.
Na vodovody by mělo směřovat 53,73 miliardy korun. Předloni na ně byly napojeny necelé čtyři pětiny lidí na východě země, tedy v Prešovském a Košickém kraji. V Bratislavském kraji naopak vodu z vodovodů odebírá více než 95 procent lidí. Materiál předpokládá, že do roku 2015 bude ve všech krajích napojených na vodovody více než 90 procent lidí.
Výrazné investice, přes 35 miliard korun, se mají v nejbližších letech vynaložit také na ochranu před povodněmi. Ministerstvo předpokládá, že země získá na celkové investice až 40 procent (77,05 miliardy Sk) z fondů EU. Ze státního rozpočtu by měla směřovat na projekty čtvrtina celkových nákladů (50,48 miliardy Sk), a přispět by měly také obce.

Francouzský prezident Jacques Chirac včera nařídil repatriaci vyřazené letadlové lodi Clemenceau, která směřovala k rozebrání do Indie. Jeho rozhodnutí by mělo utlumit polemiku, která se kolem případu rozpoutala a v níž francouzský tisk nešetřil slovy jako fraška, ponížení, ostuda. Chirac se rozhodl bezprostředně poté, co státní rada nařídila přesun lodi pozastavit. Rada se záležitostí zabývala na popud ekologů, kteří poukazovali na riziko, jaké bude pro indické dělníky znamenat rakovinotvorný azbest v útrobách lodi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů