Středa, 1. května 2024

Olomoucká přírodověda chce do projektu Badatel zapojit středoškoláky

Olomoucká přírodověda chce do projektu Badatel zapojit středoškoláky

Do výzkumných projektů Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se budou moci zapojit středoškoláci. Fakulta rozjíždí projekt Badatel, v němž hodlá využít tvůrčí potenciál studentů středních škol z Olomouce a okolí. Podobné aktivity zahájilo například Maďarsko již před deseti lety.

"Ukazuje se, že středoškoláci mají velký tvůrčí potenciál, mohou se stát platnou součástí výzkumného týmu a mohou být dokonce autory či spoluautory odborných publikací," sdělil Daniel Agnew z Univerzity Palackého.

Podle něj si budou moci středoškoláci v databázi projektů vybrat téma, které je zajímá, a poté pracovat na dílčím úkolu projektu. Studenti mohou buď docházet do univerzitních laboratoří, nebo mohou s odborníky komunikovat přes internet či telefon. Další možností je to, že si středoškolští studenti pod vedením svého učitele sami vymyslí vlastní projekt, který budou realizovat ve školní laboratoři. Mohou si najít konzultanta z vysoké školy, který jim s výzkumem metodicky pomůže nebo umožní provedení specializovaných experimentů v laboratořích UP.

Podle vysokoškolských pedagogů jsou možné i jiné formy partnerství. Iniciativa by ale vždy měla vzejít od středoškoláků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů