Sobota, 20. dubna 2024

Lesy ČR se odvolaly proti verdiktu ÚOHS ve věci zakázek

Lesy ČR se odvolaly proti verdiktu ÚOHS ve věci zakázek

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes podal rozklad proti lednovému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve věci zakázek na lesnické práce. Řekla to mluvčí LČR Alexandra Křižková. Podle antimonopolního úřadu by LČR měly tendry zadávat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Dosud se LČR zákonem o veřejných zakázkách neřídí.

Rozklad LČR podaly, přestože ministr zemědělství Jan Mládek dnes odvolal generálního ředitele podniku Vladimíra Blahutu a odůvodnil tento krok právě potřebou změny způsobu zadávání zakázek. "Tendry na dodavatele lesnických prací by měl státní podnik Lesy České republiky v budoucnu zadávat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Změnu politiky logicky doprovodí i změna personální," uvedl ministr.

Blahuta, který ve funkci skončí 21. února, již dříve vyjádřil s rozhodnutím ÚOHS nesouhlas. "ÚOHS v nedávné minulosti v jiných případech už dvakrát konstatoval, že LČR zadavatelem veřejných zakázek nejsou, a navíc schválil postup současných výběrových řízení. Proto nerozumíme tomuto obratu o 180 stupňů," uvedl dříve Blahuta.

Kritice od řady lesnických firem kvůli tendrům na práce v lesích čelí vedení LČR od konce roku 2004. Firmy výběrová řízení označují za neprůhledné a protiprávní. Největším kritikem tendrů je společnost CE Wood. LČR tvrdí, že tendry jsou objektivní. Výběrovými řízeními se nyní zabývá i Evropská komise.

LČR patří asi polovina lesů v zemi. Loni podle dostupných informací nově přidělily práce zhruba na polovině ploch, jež obhospodařují. Ve finančním vyjádření šlo o zakázky v hodnotě několika miliard korun.


Zdroj: FinančníNoviny.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů