Čtvrtek, 18. dubna 2024

Drahoňův Újezd schválil referendum týkající se kamenolomu

Drahoňův Újezd schválil referendum týkající se kamenolomu

Děti Země pomohly připravit referendum, v němž mohou obyvatelé nařídit obci, aby postupovala proti rozšíření těžby

Na včerejším veřejném zasedání zastupitelstva obce Drahoňův Újezd bylo jednomyslně schváleno vyhlášení referenda, ve kterém místní obyvatelé dostanou příležitost zavázat obec k postupu proti rozšíření kamenolomu Třebnuška do těsné blízkosti jejich obce. Toto referendum by se mělo konat nejpozději do tří měsíců a bude se v něm rozhodovat o následující otázce:

Má obec Drahoňův Újezd při výkonu své samostatné působnosti využít všech zákonných prostředků (zejména z titulu schvalovatele územního plánu, účastníka správních řízení a vlastníka pozemků), aby zabránila těžbě jižní části ložiska stavebního kamene v dobývacím prostoru Třebnuška?

“Ačkoliv je názor na těžbu v obci celkem jednoznačný, chceme mít od občanů plný mandát k postupu proti rozšiřování kamenolomu,” vysvětluje hlavní důvod konání referenda starosta Drahoňova Újezda Rudolf Stáhlich. “Pokud se občané vysloví proti těžbě, byl by to podle nás také jasný vzkaz pro investora, že by se měl poohlédnout po ložisku kamene jinde.”

“Je skvělé, že se podařilo referendum vyhlásit. Jsme samozřejmě připraveni i nadále obci pomáhat ve snaze ubránit své příznivé životní prostředí,” říká Martin Hyťha z Dětí Země, které mají s podobnými kauzami již své zkušenosti a neváhaly tedy obci poskytnout poradenství.

Mnoho místních obyvatel nesouhlasí s plánovanou těžbou především proto, že je spojena se zásahem do krajinného rázu, biokoridoru a biocentra, a zároveň i s intenzivním a trvalým hlukem, prašností a nárůstem dopravy. Krajní domy Drahoňova Újezda jsou přitom od plánovaného lomu vzdáleny pouhých asi 600 metrů.

Výsledek referenda je pro obec závazný a změnit jej lze jedině jiným referendem.

Příloha:
· Plné znění usnesení zastupitelstva Drahoňova Újezda

Další informace:
· Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784
· Rudolf Stálich, starosta obce Drahoňův Újezd, tel.: 602 223 608

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů