Pátek, 29. března 2024

Obce dvou okresů Vysočiny chtějí společně zlepšit třídění odpadů

Obce dvou okresů Vysočiny chtějí společně zlepšit třídění odpadů

HAVLÍČKŮV BROD -- Obce dvou okresů Vysočiny chtějí společně zlepšit třídění komunálního odpadu. Projekt Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou a Přibyslavi, který počítá s vybudováním kompostárny nebo nové třídicí linky, bude stát více než 100 milionů korun. Pokud radnicím přispěje EU, měl by se uskutečnit do roku 2010.

"Každé město má v projektu nějaké své záměry," řekl dnes ČTK havlíčkobrodský místostarosta Tomáš Hermann. Havlíčkův Brod podle něj mimo jiné počítá i s otevřením dalšího sběrného dvora nebo s nákupem nových nádob na sběr odpadu.

Záměr má přispět ke zlepšení třídění v regionu s více než 100 obcemi, které ukládají komunální odpad na skládce u Přibyslavi. Skládku provozuje město. Podle místostarosty Michaela Omese by si tak velké investice bez podpory dalších dvou radnic nemohlo dovolit. Projekt, na němž se budou podílet i firmy svážející odpad nebo jeho zpracovatelé, by měl být vypracován ještě v tomto roce. O dotace z Bruselu se města chtějí ucházet v dalším plánovacím období, které začne příští rok.

Skládka je v provozu přes deset let. Dosavadní čtyřhektarový areál se pomalu zaplňuje. Město bude postupně rozšiřovat plochu přibližně na dvojnásobek. Podle platné legislativy se ale objem odpadů ukládaných na skládkách má v nejbližších letech výrazně snižovat.

Věra Stejskalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů