Pátek, 29. března 2024

Šance zelených rostou, stojí o ně Paroubek i Topolánek

Šance zelených rostou, stojí o ně Paroubek i Topolánek
Šanci Strany zelených dostat se po volbách do sněmovny potvrdil další průzkum voličských nálad. Poté, co průzkum agentury STEM dal minulý týden zeleným naději, že překonají potřebnou hranici (5 procent hlasů), agentura SC&C o víkendu tuto možnost posílila.
Podle jejího průzkumu pro Českou televizi by mezi šesti tisíci respondentů Strana zelených získala 5,8 procenta hlasů. Stala by se tak spolu s ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL pátou parlamentní stranou.
Podle STEM by zelení překročili pětiprocentní hranici o šest desetin procenta.
Předsedové obou nejsilnějších politických stran, ODS a ČSSD, proto včera v Otázkách Václava Moravce v České televizi odpovídali na otázku, zda by se zelenými byli po volbách ochotni spolupracovat. A Mirek Topolánek i Jiří Paroubek odpověděli kladně.
"Každá strana, která veřejně deklaruje, že nebude spolupracovat s komunisty nebo nebude ve vládě podporované komunisty, je pro nás potenciálním partnerem. I když máme se Stranou zelených v celé řadě programových konceptů rozdílné názory, tak jsou překonatelné," uvedl Topolánek.
"Řekl jsem, že budeme jednat se všemi politickými stranami," uvedl i Paroubek, ale hned také připomněl příklad Důchodců za životní jistoty z roku 1998. Jim průzkumy přisuzovaly několik měsíců až deset procent hlasů, ale ve skutečných volbách tato strana propadla. "Měli pak problémy dostat vůbec státní příspěvek, byli někde kolem hranice tří procent," připomněl premiér. "Co se týká předvolebních průzkumů - přece jenom bych počkal nějakou dobu, jaké budou další trendy."
Předvolební průzkumy přisoudily zeleným více než pětiprocentní zisk ještě dříve, než strana představila volební program. Schvalovat ho bude teprve tuto sobotu, představit ho hodlá na začátku března.
"Nicméně ten program už je hotový a několik týdnů ho už představujeme," řekl předseda Strany zelených a exministr životního prostředí Martin Bursík.
Hlavní heslo zelených na cestě do parlamentu je: Moderně, chytře a ekologicky. "Má to evokovat náš důraz na inovace a na modernizaci hospodářství. Nebudeme třeba čekat, až za několik let bude problém s ropou, ale vytvoříme prostředí pro to, aby se rozvinul trh s biopalivy," nastínil Martin Bursík.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů