Sobota, 20. dubna 2024

Drzost obchodníků s odpady nezná mezí

Drzost obchodníků s odpady nezná mezí

Němečtí vývozci už neukládají odpad jen do hal a garáží, ale vysypou ho rovnou na lesní cestě přímo v chráněné oblasti!

Rybniště - Cestu nad Rybništěm na Šluknovsku, které leží v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory a po které svážejí lesníci dřevo, zatarasila hromada textilu. Asi pětikubíkový náklad tam musel zvrhnout někdo v noci z pátku na sobotu.

"V pátek tady ještě nic nebylo. Pak jsem jel v sobotu ráno krmit zvěř a v další cestě mi zabránila tahle kupa. S něčím podobným jsem se tady ještě nesetkal," ukazoval revírník rumburské lesní správy Miroslav Chlubna na hromadu nejrůznějších oděvních a textilních svršků.

Mezi bundami, svetry i spodním dámským prádlem se povalovaly také papírové a igelitové tašky, ve kterých si zakoupené zboží odnášejí zákazníci z německých prodejen. "Tohle je více než jasný důkaz o původu odpadu.

Potřebujeme cestu uvolnit kvůli průjezdu aut a další mechanizace, takže odpad musí v co nejkratší době zmizet. Odvoz na skládku tříděného odpadu nás vyjde nejméně na deset tisíc korun, " rozčiloval se zástupce vedoucího rumburské správy Lesů České republiky Ota Buršík.

Do České republiky už německé firmy dovezly na dvacet tisíc tun odpadu a skládky vyrostly především na severu Čech. Včera premiér Jiří Paroubek prohlásil, že vyzve ministra životního prostředí k urychlenému jednání a nápravě.

Černou skládkou na lesní cestě se už zabývají policisté. "Textilní odpad jsme zdokumentovali a šetření případu bude nadále pokračovat," potvrdil dozorčí obvodního policejního oddělení v Krásné Lípě Jan Hokr.

Lesníci se obávají, že podobných skládek bude v lesích přibývat. "Nahrává tomu prakticky volně průjezdná hranice a nikdo se nezajímá o to, co se k nám do republiky vozí," tvrdil Ota Buršík.

JOSEF SUK

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů