Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dotazy - Spalovanie biomasy

Dotazy - Spalovanie biomasy
Dobry den, mohli by ste mi prosim poradit v následujucej oblasti:

zaujímal by ma sposob spalovania biomasy v parnych spalovacich kotloch, respektive ci sa v kotloch na slamu daju spalovat aj energeticke rastliny, pripadne drevny odpad, alebo odpad z polnohospodarstva (z obilia, kukurice). Alebo naopak ci sa v kotloch na drevny odpad da spalovat slama alebo energeticke rastliny ci polnohospodarsky odpad. Mam na mysli kotle velkych vykonov , niekolko MW ( 5 - 10 MW ).
Zaujimam sa hlavne o kotle na slamu a o to co sa da do nich pouzit ako alternativne palivo alebo spolupalivo . Ak mate moznost mozete mi prosim poslat aj odkazy na spolocnosti ktore sa tymto zaoberaju.


Spalování biomasy bohužel není tak jednoduché, jak by se mohlo na prvý pohled zdát. Zvláště spalování slámy z obilovin je technický problém. Popel ze slámy má nízký bod tavení a má velkou tendenci se spékat na teplosměnných plochách kotle. Zde se tvoří pevné nánosy silné několik cm, které jinak než pomocí sbíjecího kladiva pryč nedostanete. Proto se na slámu z obilovin staví speciální kotle, které tento velmi nepříznivý jev eliminují. Stále platí pravidlo, že se kotle na tuhá paliva staví na konkrétní typ paliva. Stejně je to u biomasy. Kotle na biomasu se staví na konkrétní typ biomasy a možnost spalovat různou biomasu je tak omezena. Například v kotli na dřevní štěpku nemůžete spalovat slámu z důvodů výše popsaného zanášení kotle.
Obvykle se kotel "šije" na míru zákazníkovi a jeho palivové základně. Některé druhy biomasy spolu prostě nezkombinujete (myslím bez problémů). Jedničkou na spalování biomasy jsou na evropském trhu severské země (Dánsko, Švédsko) a také Rakousko. Doporučil bych Vám soustředit se na jejich firmy. Mám na mysli tyto firmy: VYNCKE, CLAUHAN, SCHIESTL, HAMONT, KOHLBACH, MAWERA, KÖB, HDG BAVARIA. V České republice jsou to zejména firmy Verner a.s., Step TRUTNOV, a.s., BIOPAL Technologie spol. s r.o., TRACTANT FABRI a další. Někteří obchodníci doslova srší nadšením co všechno jejich kotel umí. Zde bych důrazně doporučil střízlivý pohled na věc a dále doporučuji podrobně prověřit reference dané firmy - ideálně na více místech. Osvědčilo se mi zjistit si u zákazníků konkrétní provozní zkušenosti s deklarovaným zařízením. Často se realita diametrálně liší od slibů jak už bývá obecně zvykem (bohužel).

S pozdravem Ing. Jan Truxa
EkoWATT
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů