Pátek, 29. března 2024

Policie ve Strážném odhalila dovoz nelegálního odpadu

Policie ve Strážném odhalila dovoz nelegálního odpadu
Policisté zadrželi v pátek večer na česko-německém hraničním přechodu Strážný na Prachaticku německý tahač s přívěsem plně naložený odpadem. Náklad starých igelitů měl řidič odvézt do Volar, kde údajně německá firma odpad spaluje. To se však ukázalo jako lež. Policisté proto na pokyn celníků kamion vrátili do Německa. ČTK o tom dnes informovala mluvčí jihočeské cizinecké policie Anna Stloukalová.

Podle šetření měla posádka složit igelity v areálu bývalých dřevařských závodů. Řidič policistům tvrdil, že zde má jistá německá společnost pronajaté prostory a v nich odpad spaluje. "Tuto informaci policisté ověřili u starosty města, který sdělil, že žádné stavební povolení k vybudování spalovny ve Volarech neexistuje," uvedla mluvčí. Českobudějovičtí celníci proto rozhodli, že auto přes hranice nevpustí. Podle Stloukalové je to letos první případ na jihu Čech, kdy se cizinecké a pohraniční policii podařilo dovoz nelegálního odpadu z Německa odhalit. "Společně s celníky a našimi německými kolegy nyní plánujeme rozsáhlejší kontrolní akce," dodala mluvčí.

Nelegální skládky odpadů byly poprvé koncem minulého roku odhaleny v Libereckém kraji, leží také v Ústeckém, Plzeňském a Středočeském kraji. Další příliv odpadu z Německa by měly zastavit větší kontroly. Například severočeští policisté zahájili v pondělí akci, kdy podezřelé kamiony odstavují přímo u hranice. Dosud podezřelá auta hlásili celníkům, kteří je kontrolovali až ve vnitrozemí. Tak se mohlo stát, že tyto kamiony celníci objevili až po složení odpadu.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů