Středa, 24. dubna 2024

Spálený odpad v Libčevsi je nebezpečný

Spálený odpad v Libčevsi je nebezpečný
LITVÍNOV (Mostecko)/LIBČEVES (Lounsko) - Likvidace spáleného komunálního odpadu z bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku se komplikuje. Rozbory prokázaly, že shořelý odpad je nebezpečný, řekla starostka Libčevsi Vlasta Staňková.

Odpad z Německa nechala navézt firma BAU 24, která si zemědělský areál pronajala. Odpad několikrát vzplál. Poprvé se plameny objevily 5. února, hasiči k požáru znovu vyjížděli po osmi dnech. Uhasit se jej podařilo až v pátek 17. února. Oheň zlikvidoval polovinu až dvě třetiny navezeného odpadu.

Odvoz odpadu na skládku a jeho likvidace budou stát zhruba pět milionů korun. Ústecký kraj je však nemá, požádá o ně ministerstvo životního prostředí. "Kraj chtěl zahájit odvoz odpadu už v pátek. Pracovnice odboru životního prostředí krajského úřadu mi však dnes sdělila, že se vše zdrží. Potvrdila, že stylizují dopis, který odešlou na ministerstvo," uvedla Staňková.

Ústecké pracoviště České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájilo 16. února se společností Bau 24 kvůli uskladnění německého odpadu správní řízení. Podle Jiřího Turka z ČIŽP neměla firma souhlas příslušných úřadů pro nakládání s odpady. Společnosti hrozí až desetimilionová pokuta, správní řízení by mělo skončit do měsíce. Vyjádření firmy se nepodařilo zjistit, podle Staňkové se její představitelé zdržují neznámo kde, neberou telefony.

Je to první konkrétní výsledek práce úřadů v případu německého odpadu v Ústeckém kraji. Policie ještě neukončila vyšetřování vzniku skládky německého textilu v Českých Zlatníkách na Mostecku. V případu skládky v Radešíně na Litoměřicku se dosud nepodařilo ČIŽP doručit protokol firmě Slansped, která měla odpad do tamního statku navézt. Až obdrží vyjádření společnosti Slansped k zaslanému protokolu, může ČIŽP rozhodnout, zda s firmou zahájí správní řízení, vysvětlil Turek.

Německý odpad zaplavuje nejen pohraničí, ale i vnitrozemí. V lednu inspekce uložila dvěma českým firmám ze Šluknova a Frýdlantu, jež ve třech obcích skladovaly obrovské množství odpadu dovezeného z Německa, pokuty 300.000 a 250.000 korun a nařídila skládky odstranit. Vzápětí zjistila, že kamiony plné německého odpadu končily i na oficiální skládce u Prahy.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů