Čtvrtek, 28. března 2024

ČIŽP chce kontrolovat objekty, kde by mohl být německý odpad

ČIŽP chce kontrolovat objekty, kde by mohl být německý odpad

PRAHA -- Inspektoři životního prostředí chtějí postupně v celé zemi zkontrolovat objekty, ve kterých by mohly být uskladněny odpady dovezené z Německa. O pomoc požádají místní samosprávy, stavební úřady a ostatní orgány státní správy.

"Toto opatření může být zároveň prevencí proti nový aktivitám firem, které se orientují na zisk z nelegálního dovozu odpadů," sdělila ČTK mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Eva Rolečková.

Kvůli černým skládkám německého odpadu inspekce už oslovila kraje v pohraničí. Tentokrát se chce obrátit na starosty obcí na území všech oblastních inspektorátů. "Není totiž vyloučeno, že zahraniční odpady se nacházejí i v dalších lokalitách a objektech, kde jen dosud nebyly objeveny," uvedla Rolečková.

Podle odhadů inspekce leží v různých objektech na území Čech a Moravy zhruba 15 000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa. Poprvé byly nelegální skládky odpadů koncem minulého roku odhaleny v Libereckém kraji, leží také v Ústeckém, Plzeňském a Středočeském kraji. Skládka v Libčevsi na Ústecku opakovaně vzplála.

Kvůli problému napsal ministr životního prostředí Libor Ambrozek svému spolkovému kolegovi, požádal ho o osvětovou kampaň mezi německými firmami a lepší kontrolu kamionů. Chystá se také promluvit s komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem. "Není možné, aby se odlišná legislativa v jednom z členských států podepsala na životním prostředí státu jiného," míní.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů