Úterý, 23. dubna 2024

NKÚ kritizuje odhady ekologických škod

NKÚ kritizuje odhady ekologických škod

PRAHA - Nejvyšší kontrolní úřad kritizuje nekvalitní odhady ekologických škod a záruk státu.

Zprávou, kterou NKÚ vydalo, se tento týden zabývala i vláda. Ministerstvo financí, kterého se kritika týká, ale tvrdí, že již podniká nápravné kroky.

NKÚ kritizuje stát, že ani po 15 letech nedokázal zpřesnit hrubě odhadnutou výši ekologických garancí, která dosahuje 156 miliard Kč.

Úhradu ekologických škod začala vláda garantovat již v roce 1991 v souvislosti s privatizací firem. Maximální výše garance však nebyla vztažena ke známým či předpokládaným nákladům, ale k hodnotě privatizovaných podniků. Záměr upřesnit výši garancí podle NKÚ nebyl naplňován ani po přijetí nového usnesení vlády v roce 2001. Výše garancí v aktuálních ekologických smlouvách přitom dosahuje 155,5 miliardy Kč a vládní přísliby na revitalizaci krajiny dosahují dalších 36,2 miliardy Kč.

Kontrolní úřad uvedl, že ještě v roce 1997 Fond národního majetku odhadoval skutečné čerpání jen čtvrtiny ekologických garancí. Poté odhad zvýšil na 40 procent a nyní již čerpání peněz dosahuje v některých případech 100 procent garancí bez stanovení jasně definovaných a kontrolovatelných pravidel. Do doby ukončení kontroly nebyl k dispozici žádný seriózní podklad pro výpočet nebo alespoň odhad, o kolik bude v rámci sanace starých ekologických zátěží čerpáno méně, než jsou poskytnuté smluvní garance související s privatizací, uvedl NKÚ. Po odečtení již vyčerpaných peněz prý státu zůstává břemeno více než 167 miliard korun garancí v aktuálních ekologických smlouvách se soukromými subjekty a příslibech vlády regionům postiženým následky těžby.

Podle ministerstva financí nezjistil NKÚ svým šetřením porušení prakticky žádných obecně závazných zákonných norem, ani souvisejících právních předpisů a směrnic . Zmíněné nedostatky mají podle MF spíše charakter výhrad směřujících k systému, nastavení výchozích smluv a interní řídící dokumentace.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů