Čtvrtek, 28. března 2024

Reakce ministra Ambrozka na dnešní tiskovou zprávu Úřadu vlády k dopisu premiéra Paroubka

Reakce ministra Ambrozka na dnešní tiskovou zprávu Úřadu vlády k dopisu premiéra Paroubka

„Dopis pana premiéra mne překvapil. Považuji jej za nefér způsob, jak odvést pozornost od odpovědných orgánů, které mají kontrolu přeshraniční přepravy v popisu práce – tedy celníků. MŽP a Česká inspekce životního prostředí navíc již podnikly v rámci svých pravomocí řadu konkrétních kroků v minulých týdnech a měsících,“ konstatuje v reakci na dnešní dopis premiéra Paroubka ministr životního prostředí Libor Ambrozek.  „Překvapení je o to větší, že jsme dnes o této problematice na vládě jednali velmi věcně a do příštího týdne se má zpracovat návrh společného postupu.“

  • Především: Kontrolu přepravy odpadů provádí výhradně Generální ředitelství cel. Otevřít a zkontrolovat kamion, zda skutečně veze deklarované zboží, smí   pouze celník, případně policie. ČIŽP poskytuje celníkům odbornou součinnost, pořádá pro ně školení apod.  ČIŽP ve spolupráci s celníky provádí i společné kontroly -  jen v loňském roce proběhly téměř čtyři desítky společných akcí.
  • ČIŽP spolupracuje s celníky velmi nadstandardně, nad rámec zákona. Zkušenost ze spolupráce ze společných kontrol se promítla i do trojstranné dohody o spolupráci mezi MŽP, ČIŽP  a Generálním ředitelstvím cel, která se připravovala  od roku 2004 a byla podepsána 20.1. 2006. 
     
  • ČIZP již před 3 roky zavedla 24hodinovou dostupnost pro potřeby požárníků a celníků (na základě zákona o prevenci závažných havárií). Celníci mají samozřejmě k dispozici kontaktní telefonní čísla.
  • Samotná ČIŽP nemůže provádět kontroly přepravy, může řešit až případy odpadu uloženého v ČR.  ČIŽP disponuje v oblasti odpadů zhruba stovkou inspektorů, Generální ředitelství cel má řádově tisíce zaměstnanců. 
  • MŽP jedná s příslušnými úřady v Německu o tom, aby se nelegálně dovezený odpad vracel zpět do země původu. Jedná se zemskými ministerstvy jednotlivých spolkových zemí, protože tuto kompetenci mají pouze ona.
  • MŽP důrazně písemně upozornilo  zemské ministry životního prostředí, aby  odpady z mechanicko biologické úpravy (jejichž dovoz je často zástěrkou pro nelegální dovozy odpadu do ČR), že ČR považuje tyto odpady za součást žlutého seznamu. Musí být tedy povinně notifikovány u českého MŽP – a je u nich možno provádět  evidenci a kontrolu.  Odpad ze zeleného seznamu je naopak podle evropské legislativy předmětem volného obchodu a  notifikaci nepodléhá.
  • Ministr Ambrozek napsal také svému rezortnímu kolegovi v Německu a vyzval ho ke spolupráci při bránění nelegálním dovozům. Zdůraznil, že dovážet do ČR odpad k odstranění náš zákon nedovoluje a požádal, aby o této skutečnosti informoval německé podnikatele. Zároveň jej vyzval k důslednější přeshraniční kontrole a spolupráci při prošetřování podezření na nedovolené přepravy a následném navracení odpadů zpět do Německa: - v dopise také konstatuje, že nový návrh evropské směrnice o odpadech je velmi problematický. Navrhované změny by přinesly riziko, že se bohatší země EU budou zbavovat svého směsného komunálního odpadu jeho vývozem ke svým sousedům - především do ČR, Polska, Maďarska. MŽP se ostře staví proti takové podobě směrnice.
  • Problematice nelegálního dovozu odpadu a návrhu nové evropské směrnice bude ministr Ambrozek také jednat se svými kolegy  z Visegrádské čtyřky. Jeho cílem je získat  podporu pro změnu návrhu směrnice.

Nelegální dovoz odpadů probíhá nejčastěji dvěma způsoby. Odpad bývá tajně přivezen a odhozen např. do příkopu u silnice či do lesa. Druhý způsob je fingovaný dovoz. Odpad je oficiálně deklarován jako využitelná surovina - např. vytříděný plast či papír určený k využití nebo prodeji jako zboží (second hand). Ve skutečnosti ale uzavřený kamion obsahuje směsný komunální odpad, který se do ČR dovážet nesmí.

Kontrolní pravomoci ke zjišťování nelegálního skladování odpadu mají kromě ČIŽP především obce a kraje. Velmi důležité bývá v tomto případě upozornění od občanů.

ČIŽP se v desítkách případů podařilo odhalit nelegální skladování a dovozy odpadů a úspěšně provést příslušná řízení. Samozřejmě vede jejich kompletní evidenci.  ČIŽP opakovaně vyzývala, aby ji lidé informovali, jakmile se o podezřelém ukládání odpadu dozvědí.

ČIŽP a obce mohou ve správním řízení – s udělením pokuty a uložením nápravy stavu - postihnout  příslušnou firmu. Podaří-li se při řízení zjistit indicie k zavinění konkrétní fyzické osoby, je možné ji stíhat cestou trestního práva. Trestní oznámení může podat kdokoliv. Často tak činí právě ČIŽP. Trestní oznámení nelze podat na právnickou osobu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů