Čtvrtek, 18. dubna 2024

Premiér obvinil Ambrozka, že dostatečně nebrání dovozu odpadu

Premiér obvinil Ambrozka, že dostatečně nebrání dovozu odpadu

PRAHA - Opatření, které přijímalo ministerstvo životního prostředí, aby zabránilo nelegálnímu dovozu odpadů z Německa, byla podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) nedostatečná a přicházela pozdě. Premiér to uvedl v dopise ministrovi Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL), mimo jiné ho v něm vyzval, aby okamžitě zahájil mapování potenciálních center skládek. Dopis podle informací ČTK rozdával Paroubek členům vlády na zasedání kabinetu. Ambrozek ho považuje za neférový

Zkontrolovat objekty, ve kterých by mohl být odpad uskladněn, se Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) rozhodla dnes dopoledne. V době, kdy jednal kabinet, vyzvalo Ambrozkovo ministerstvo úřady v německé Halle, aby nechalo na náklady zodpovědné firmy odvézt odpady z Libčevsi na Lounsku, kde skládka několikrát hořela. Odpoledne Ambrozek oznámil, že Paroubek napíše spolkové kancléřce Angele Merkelové, aby tlačila na zemské úřady.

Podle tiskové zprávy úřadu vlády premiér v dopise Ambrozkovi konstatoval, že se inspekce se nezapojuje do hraničních kontrol. "Vyzývám Vás tedy, zřiďte bezodkladně stálou službu ČIŽP, která bude pro předmětné případy celníkům a ČIŽP kdykoliv k dispozici," napsal předseda vlády. Ministerstvo podle něj selhalo také tím, že nedalo podnět k trestnímu stíhání osob, které znečistily či jinak poškodily životní prostředí.

"Považuji dopis za nefér způsob, jak odvést pozornost od odpovědných orgánů, které mají kontrolu přeshraniční přepravy v popisu práce - tedy celníků. MŽP a inspekce navíc už podnikly v rámci svých pravomocí řadu konkrétních kroků v minulých týdnech a měsících," konstatoval v reakci na dopis Ambrozek. Podle tiskové zprávy, kterou z jeho úřadu obdržela ČTK, inspekce například už před třemi lety zavedla 24hodinovou dostupnost pro potřeby požárníků a celníků. Celníci mají k dispozici telefonní kontakty.

Podle Paroubka se v situaci kolem nelegálně dovezených odpadů projevuje nedostatek v metodické činnosti ministerstva, které je za ČIŽP odpovědné. Úřad nevedl inspekci ke koordinaci činnosti s jinými orgány, zejména celními úřady, míní. Ministerstvo podle premiéra také nevede inspekci k preventivnímu vyhledávání osob podezřelých z nesprávného nakládání s odpady či z nelegálních dovozů odpadů.

Kontrolu přepravy odpadů ale podle Ambrozka provádí výhradně Generální ředitelství cel. Otevřít a zkontrolovat kamion smí pouze celník, případně policie. Inspekce poskytuje celníkům odbornou součinnost, pořádá pro ně školení. Ve spolupráci s celníky inspektoři loni provedli 40 akcí. Inspekce přitom disponuje v oblasti odpadů zhruba stovkou inspektorů, Generální ředitelství cel má řádově tisíce zaměstnanců, hájí se ministr.

Negativně hodnotí Paroubek i Ambrozkova jednání s německou stranou. Ministr podle něj měl na věc okamžitě reagovat návštěvou u spolkového protějšku. Ministerstvo ale podle Ambrozka jednalo nejdříve se zemskými ministerstvy jednotlivých spolkových zemí, protože kompetenci k jednání o vracení odpadu do země původu mají pouze ona.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů