Pátek, 19. dubna 2024

Plzeňský kraj dá majitelům lesů stejně jako loni 30 milionů korun

Plzeňský kraj dá majitelům lesů stejně jako loni 30 milionů korun

PLZEŇ -- Plzeňský kraj stejně jako loni poskytne 30 milionů korun obcím i soukromníkům na hospodaření v lesích. Z těchto peněz mohou žadatelé získat až 60 procent nákladů, které ještě před dvěma lety kryly dotace ministerstva zemědělství. Majitelé lesů mohou žádat o peníze na lesy poškozené imisemi, na nové porosty, na sdružování s jinými drobnými vlastníky, na nákup šetrných strojů, lesní hospodářské plány, na kalamity a chov a výcvik loveckých psů a dravců. ČTK to řekl krajský radní Boris Kreuzberg.

"Rozhodovali jsme se, zda mohou žádat také státní Lesy ČR, a radní se shodli, že ano," dodal. Minimální dotace je 1000 korun, horní hranice je dána 60 procenty nákladů. Podle radního Jiřího Kalisty žádaly loni o dotace hlavně obce, celkem o 55 milionů korun. Žádostí bylo asi 700. "Peníze šly hlavně na tvorbu lesních hospodářských plánů na desetileté období," řekl Kalista. Plány musejí být vyhotoveny v digitální podobě, aby je mohli využít sousední obce i majitelé pozemků.

Vlastníci mohou žádat o dotace celý rok, ale po vyčerpání 30 milionů korun z rozpočtu se program zastaví. Částky nad 200 000 korun pro soukromé žadatele a veškeré dotace pro obce musí schvalovat krajské zastupitelstvo, nižší částky jen rada.

Dotace na hospodaření v lesích přešly na kraje od loňského ledna v rámci rozpočtového určení daní. Podle Kalisty ale určitě obce nedostaly tolik, kolik dávalo v minulých letech ministerstvo zemědělství. Kraj s nimi počítá i v příštích letech, ale možná je sníží. "Lesy jsou určitě výdělečné, ale protože obce teď musí postavit čistírny a silnice, chceme jim pomoci," dodal Kalista.

Ve všech vyhlášených dotačních programech rozdělí Plzeňský kraj obcím stejně jako loni 200 milionů korun. Pouze polovinu přitom dostane z rozpočtového určení daní. Na program stabilizace a obnovy venkova půjde shodně 60 milionů korun, na drobné vodohospodářské akce 25 milionů, na památkovou péči 19 milionů, což je o čtyři miliony více než loni. Kraj zčtyřnásobí -- na deset milionů korun -- příspěvky obcím na zajištění pečovatelské služby.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů