Pátek, 29. března 2024

Firma bez povolení pokácela desítku zdravých stromů

Firma bez povolení pokácela desítku zdravých stromů

DĚČÍN - Firma Krušnohorské lesy a.s. vykácela tento týden bez povolení desítku stromů na bývalém hřišti Slovanka v Děčíně. Děčínské Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika bylo na kácení upozorněno místním občanem. Pracovníci Arniky na místě zjistili, že zde bylo bez povolení poraženo 7 lip, jeden modřín, smuteční vrba a několik bříz.

„Vykácení řady lip, bylo zcela zbytečné. Doplatí na to především místní občané, kterým se významně zhorší životní podmínky. Stromy zde totiž neplnily pouze funkci estetickou, ale sloužily hlavně jako přírodní větrolam a filtr zplodin a hluku,“ komentuje situaci vedoucí děčínské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Kamil Repeš.

Hřiště „Slovanka“ je již několik let nevyužívané. Jeho majitel chtěl z blízkosti hřiště odstranit 27 topolů kvůli jejich stáří a také z důvodu zajištění bezpečnosti na přilehlé komunikaci. Objednal si proto firmu  Krušnohorské lesy a.s., která měla topoly pokácet. Přesto, že se povolení vydané odborem životního prostředí Městského úřadu v Děčíně vztahovalo pouze na 27 topolů černých, firma provádějící kácení, porazila navíc 7 lip a několik dalších vzrostlých stromů.

„Bohužel jsem přišel až když bylo dílo zkázy dokončeno,“ říká zdrceně místní obyvatel pan  Karel Janouch. „Slyšel jsem motorové pily a tak jsem se šel podívat co se vlastně děje. To co jsem uviděl mi vyrazilo dech. Kromě starých topolů ležely na zemi také mladé lípy, které dřív stály v těsném zákrytu za topoly a jsou dostatečně daleko od silnice, takže nemohly žádným způsobem ohrozit její bezpečnost,“ dodává Karel Janouch.

„Spolu s občany požadujeme důkladné prošetření této události a potrestání toho, kdo tuto devastaci způsobil. Podle našeho názoru by měl příslušný úřad kromě přiměřené sankce nařídit viníkovi také náhradní výsadbu za pokácené stromy,“ řekl Kamil Repeš z Arniky.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů