Čtvrtek, 28. března 2024

Německé úřady souhlasí s odvozem odpadu zpět

Německé úřady souhlasí s odvozem odpadu zpět

Nebezpečný odpad, který leží v hale v obci Libčeves na Lounsku, nechají německé úřady převézt zpět na své území. Uvedla to včera televize Nova

Ještě předtím ale chce Zemský správní úřad v Halle důkazy o tom, že odpadky skutečně pocházejí ze spolkové země Sasko-Anhaltsko. Ty ale prý může české ministerstvo životního prostředí poskytnout. „Pokud někdo prokáže, že pocházejí od nás, pak samozřejmě necháme odpadky odvézt,“ uvedla Denise Vogel ze Zemského správního úřadu v Halle.

„Ministerstvo chce, aby se odpad zlikvidoval v Německu, protože z Německa pochází. Důkazy máme, máme dodací listy od firem, které sem odpad přivezly,“ reagovala mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Majitelem odpadu byl německý zpracovatel z Halle. Ten se dohodl s firmou Bau 24, která odpadky v kamionech do Libčevsi propašovala. Nyní jí za to hrozí až desetimilionová pokuta. Odhalených skládek německého odpadu v Česku rychle přibývá, včera jich bylo již více než dvacet.

Policie objevila další černý odpad
Včera pak pracovníci cizinecké a pohraniční policie objevili v bývalých dřevařských závodech ve Volarech na Prachaticku odpad, který pravděpodobně také pochází z Německa. Tři kontejnery ukrývaly balíky textilu a komunálního odpadu.

Případem se již začala zabývat Česká inspekce životního prostředí a policie. Na jihu Čech je to letos první odhalená černá skládka dovezených odpadků. Podle odhadů inspekce leží v různých objektech na území Čech a Moravy zhruba 15 000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů