Čtvrtek, 25. dubna 2024

Myslivci zaregistrovali první úhyny lesní zvěře

Myslivci zaregistrovali první úhyny lesní zvěře

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Letošní dlouhá a tuhá zima se negativně projevuje i na kondici lesní zvěře. Je zesláblá a ostravští myslivci už zaregistrovali úhyn prvních nejslabších kusů. Podle nich to je ale teprve začátek a letošní zima stav zvěře značně ovlivní.

"Zvěř už začíná padat a následky letošní zimy budou drastické. V našem revíru už máme osm uhynulých kusů. Přesné počty budeme znát, až roztaje sníh," řekl myslivec Štěpán Neuwirth.

Myslivci a další dobrovolníci proto pravidelně chodí zvěř dokrmovat. Paradoxně ale nejen zima má negativní vliv na stavy zvěře. Myslivci by chtěli do budoucna prosadit, aby v zimě nesměli do lesů běžkaři.

"Jezdí lesem a často s sebou mají i volně puštěného psa. Pro už tak vysílenou zvěř to znamená další obrovskou zátěž a stres. Spotřebují mnohem více energie a pak se může stát, že se konce zimy ani nedočkají," řekl.

Stavy zvěře navíc decimují i pytláci. Po jednom, který si jeleny, laně a srnčí nechával srážet vlakem, pátrá novojičínská policie. Pytlák na kolejiště vysypal větší množství kaštanů. Ty vyhladovělou zvěř přilákaly, a když se blížil vlak, zvířata nestihla uniknout. Celkem tak podle policie pytlák nechal zabít šest kusů vysoké zvěře. Myslivci jeho počínání považují za zvlášť kruté.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů