Pátek, 19. dubna 2024

Gripeny se přestěhují do Pardubic, lidé asi pocítí zvýšený hluk

Gripeny se přestěhují do Pardubic, lidé asi pocítí zvýšený hluk
PARDUBICE - Všech 14 stíhaček Jas-39 Gripen se zhruba od poloviny června do konce listopadu kvůli přestavbě letiště v Čáslavi na Kutnohorsku přestěhuje do Pardubic. Obyvatele krajského města tak zřejmě bude obtěžovat zvýšený hluk zejména při startech letounů. Hlukové limity by však neměly být překročeny, řekl pardubický primátor Jiří Stříteský po jednání s představiteli armády.

"Z pardubického letiště bude střežen vzdušný prostor České republiky, včetně ostrých startů v případě jeho narušení," uvedl mluvčí radnice Michal Zitko. Přesun techniky z Čáslavi bude zahájen 5. června.

Piloti mají za běžného provozu létat bez tzv. forsáže, která zvyšuje výkon strojů, ale také jejich hlučnost. "Za normálních okolností bude dodržováno období nočního klidu, poslední vzlety budou do 22:00," poznamenal mluvčí. Pardubické letiště bude podle něj sloužit jenom pro vzlety a přistání, cvičení se budou konat v lokalitách jako doposud.

Omezen nemá být při běžných situacích ani provoz sousedního mezinárodního letiště. "V případě ostrého startu však gripeny dostanou přednost," dodal Zitko. Šlo by však podle něj pouze o několik minut, než stroj vzlétne. Gripeny již několikrát vzlétly v rámci ochrany vzdušného prostoru ČR, když pomáhaly při přeletu civilním letadlům, která neměla spojení s orgány řízení letového provozu.

Vláda si předloni pronajala 14 gripenů švédské výroby na deset let za téměř 20 miliard korun.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů