Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zejména lepší ceny za prodej záložní a regulační elektřiny firmě ČEPS loni zajistily Plzeňské energetice nárůst čistého zisku na 68,6 miliónu korun, což je meziročně o 12 miliónů více. Tržby podniku vzrostly ze 777 na 823 miliónů korun. ČTK to řekl Václav Pašek, ředitel podniku, který napůl vlastní ČEZ a Plzeňská teplárenská v držení města Plzně. Plzeňská energetika loni investovala přes 100 miliónů korun, podobně jako v roce 2004. Peníze šly zejména do nové výměníkové stanice, která je nezbytná pro plánovaný rozvoj masivních dodávek tepla. Podnik chce vybudovat zařízení na spalování biomasy.

Britská vláda připravuje opatření proti vozům s vysokou spotřebou, a tudíž s vyšším nepříznivým vlivem na ovzduší. Obzvláště se chce zaměřit na terénní vozy pro volný čas, používané ve městech. Vláda připravuje opatření, v jehož rámci se budou zvyšovat daně uživatelům vozidel s vyššími emisemi oxidu uhličitého, který je hlavním ze skleníkových plynů. Jejich hromadění vyvolává značné obavy vědců i veřejnosti. Silniční doprava totiž odpovídá v Británii za pětinu emisí oxidu uhličitého

Do vod Suezského průplavu uniklo asi 3000 tun topných olejů. Ekologickou havárii zavinil tanker plující pod liberijskou vlajkou, který narazil do břehu průplavu.

Místo v tašce zaplnil kovový odpad. Od srpna loňského roku až do konce letošního ledna odnášel jeden pracovník z Pacovských strojíren měděný a nerezový odpad.
Za půl roku odnosil celkem 249 kg měděného odpadu a 1375 kg odpadu nerezového. Odpad poté postupně prodával ve výkupně druhotných surovin a téměř 45 000 korun si ponechal pro vlastní potřebu. Pečlivou a důslednou prací pacovských policistů však nad 30 letým cizincem sklapla past a nyní muž čelí podezření z trestného činu krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Při prokázání viny muži hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky nebo peněžitý trest.

Společné výzkumné centrum (JRC) při Evropské komisi zveřejnilo případové studie zaměřené na identifikaci způsobů, jakými mohou zemědělci snížit případnou (nezamýšlenou avšak nevyhnutelnou) přítomnost geneticky modifikovaného materiálu při sklizni běžných, tj. negeneticky upravených plodin. Případové studie pokrývají příklady produkce plodin a semen kukuřice, cukrové řepy a bavlny. Zpráva se rovněž zabývá možností produkce běžných, konvenčních semen v Evropě při různých prahových hodnotách přítomnosti geneticky modifikovaných semen.

Členské státy EU - v rámci tzv. Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat - schválil Francii a Nizozemí jejich plány vakcinace drůbeže proti viru H5N1. Tyto programy vakcinace se týkají pouze některých druhů drůbeže ve vybraných regionech. Například ve Francii bude vakcinace použita asi na 900 tis. husách a kachnách, které je problém držet pod střechou. Více informací:
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/210&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Ministři zemědělství EU se vyslovili pro podporu akčního plánu pro biomasu a EU strategie pro biopaliva. 5,75 % biopaliv v celkové spotřebě pohonných hmot do roku 2010 je současný cíl EU. Otázkou zůstává míra nutného dovozu biopaliv a kapacita EU výrobců, kteří se mohou cítit ohroženi dovozy levného bioethanolu např. z Brazílie. Nové členské státy požadují, aby jejich pěstitelé energetických surovin měli stejný přístup k podpoře jako pěstitelé v EU 15, to je 45 EUR/ha do plochy 1,5 milionu ha. Prioritou musí být také podpora výzkumu biopaliv.

Nabíječku, která využije větru k vyrobení energie, vymyslel Ind Shri N. V. Satyanarayana. Jeho voděodolné zařízení napojené na generátor dokáže vytvořit dostatek energie k nabití mobilního telefonu, PDA nebo notebooku.

Palmareport

K výrobě energie by měl stačit vítr o rychlosti minimálně 20 km/h a více o zařízení naleznete tady nebo na stránkách NIF India.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů