Sobota, 20. dubna 2024

Arnika žádá prošetření případu německého odpadu v obci Vráto u Českých Budějovic

Arnika žádá prošetření případu německého odpadu v obci Vráto u Českých Budějovic

VRÁTO/ČESKÉ BUDĚJOVICE – Na sdružení Arnika se dnes obrátil českobudějovický občan Josef Uváčik s informací, že starý kravín v obci Vráto na okraji Českých Budějovic je plný odpadu, který pravděpodobně pochází z Německa či Rakouska. "Na místě jsme zjistili, že v kravíně jsou ve svázaných balících zbytky koberců a různých podlahových krytin. Balíky odpadu se povalují před kravínem, vykukují  z jeho oken a dveří. Na některých částech odpadu jsou k přečtení nápisy v němčině," popsala situaci MUDr. Věra Horská z českobudějovické pobočky Arniky. Objekt je neoplocený a volně přístupný.

Odpad do obce Vráto dováží firma Profiakont, která je vyšetřována v souvislosti se skládkou odpadů s třídicí linkou, kterou provozuje v obci Hůry. "Tam také začala odpad horečně odvážet poté, co jsme se na místě objevili v doprovodu České televize," poznamenala Horská. Po bližším ohledání bylo patrné, že podlahové krytiny jsou znečištěné zbytky barev a lepidel. "Jeho zařazení na Zelený seznam odpadů je tedy sporné. Může se totiž jednat i odpad s nebezpečnými vlastnostmi," řekla Horská.

Arnika ještě dnes podala písemný podnět České inspekci životního prostředí k prozkoumání tohoto případu, který se může zařadit do série nelegálních dovozů odpadů ze zahraničí. Podle vyjádření hlavního inspektora oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích má firma Profiakont povolení k dovozu odpadů ze Zeleného seznamu odpadů.

"Nesouhlasíme s tím, aby se Česká republika stala smetištěm Evropské unie, a proto jsme proti uvolnění pravidel pro nakládání s odpady, jak je navrhuje nový návrh Rámcové směrnice o odpadech. Ať už odpadky dovezené ze sousedních států skončí na skládkách anebo ve spalovnách, vždy na to doplatí naše životní prostředí," řekl k problému dovozu odpadů do České republiky předseda sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík. Ten navíc podotkl, že v Německu a Rakousku je přísnější legislativa i dohled na nakládání s odpady.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů