Čtvrtek, 18. dubna 2024

U Napajedel začíná geologický průzkum

U Napajedel začíná geologický průzkum

NAPAJEDLA, SPYTIHNĚV - Sérii průzkumných vrtů zahajuje v tomto týdnu u Napajedel společnost Geostar Brno. Geologové uskuteční v trase budoucí rychlostní komunikace R55 od Napajedel přes Spytihněv až po Babice 72 průzkumných vrtů nebo takzvaných penetrací, aby zjistili složení a pevnost terénu, kudy má vést budoucí důležitá mezinárodní dopravní tepna.

"Chceme co nejvíc využít ještě tohoto období, kdy je půda zmrzlá a kdy naše technika neudělá v terénu žádné škody,” uvedl geolog Jiří Vávra. Průzkumné práce však budou pokračovat pravděpodobně až do prosince. Firma uzavírá dohody s majiteli nebo pronajímateli pozemků, a pokud by způsobila například škody na vegetaci, poskytne jim náhradu.

Průzkumné vrty pomocí mobilní vrtné soupravy dosahují hloubky maximálně do třiceti metrů. Geologové odeberou z vyvrtané horniny vzorky pro další rozbory a zpravidla během jednoho dne uvedou místo do původního stavu. Při takzvané penetraci zarážejí geologové do země ocelový kůl a vypočítávají pevnost podloží pomocí počtu úderů a hloubky zaražení této sondy.

Úsek plánované rychlostní komunikace R55 mezi Napajedly a Babicemi je dlouhý 8,25 kilometru. S výstavbou této silnice se počítá předběžně na období let 2009 - 2012.

Zdroj: zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů