Pátek, 19. dubna 2024

Na Českobudějovicko se sváží tuny odpadu

Na Českobudějovicko se sváží tuny odpadu
Na Českobudějovicko míří tuny komunálního odpadu z Rakouska a Německa. Takovým zjištěním se začali zabývat lidé z oblastní České inspekce životního prostředí na podnět obyvatelů a starosty obce Hůry u Českých Budějovic.

Středem zájmu se stala skládka odpadků s třídicí linkou společnosti Profiakont. Kromě smetí z jihočeských domácností do areálu míří i kamiony ze zahraničí. „Kamiony tu ničí obecní silnici, praskají domy. Jezdí tu jeden rakouský kamion za druhým. Minulý týden jeden ztratil dodací list, předal jsem ho našemu starostovi,“ uvedl obyvatel obce Hůry Vladimír Pouzar.

Na dokladu podle něho byla adresa Linec a váha nákladu čtrnáct tun. Podle dopravních značek ale nesmí obcí projíždět auta těžší než pět tun. Starosta obce Vladimír Pinc se skládku pokusil vyfotit přes plot a o rakouském dovozu řekl inspekci životního prostředí. Poznamenal, že obyvatelům se skládka i doprava k ní nelíbí. „Firma zde třídí odpad několik let. Jestli všechno dělá podle zákonů, to musí posoudit inspekce, “ řekl.

Jednatel společnosti Profiakont Michal Kubeš tvrdí, že provoz je z právního hlediska čistý. „Podnikáme zde už třetí rok a ještě nikdo proti nám nezasáhl. Vozíme suroviny z celé Evropy. Z Itálie, Turecka, Rakouska a Německa. Máme vlastní dopravu. Pokud o nás někdo napíše nepravdu, zažalujeme ho,“ pohrozil Kubeš.

K omezující dopravní značce Kubeš poznamenal, že je pod ní výjimka, která povoluje vjezd těžších aut dopravní obsluze. Skládky domácího odpadu a jeho třídírna přitom zabírají obrovský pozemek mezi městem Rudolfov a obcí Hůry. Krajina zde vypadá jako po válce, silnice jsou samá díra. Smutné je, že kopice se smetím leží na místě honebního revíru místní myslivecké společnosti, mezi nimi pobíhají bažanti.

Ladislav Krátký z českobudějovické České inspekce životního prostředí tvrdí, že dovozem odpadů firmy Profiakont se už několikrát zabývali, ale nenašli žádnou chybu. „Prověřujeme, zda v kamionech byl odpad určený k dalšímu využití,“ řekl.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů