Pátek, 29. března 2024

Infikovaných klíšťat v našich lesích rok od roku přibývá

Infikovaných klíšťat v našich lesích rok od roku přibývá

Těšíte se na první jarní paprsky, chystáte se na víkendy na své chatě, spojené s výlety do přírody? Místo odpočinku si však můžete domů přinést nezvaného hosta. Infikované klíště.

Kladensko/Slánsko - Bolesti hlavy, v krku, ve svalech, únava - to jsou příznaky onemocnění, které lze snadno zaměnit s počátkem banální chřipky. Později klíšťovou encefalitidu provázejí bolesti hlavy, vysoké teploty, zvracení a poruchy vědomí. Následky klíšťového zánětu mozku se mohou projevit v podobě obrny, chronických bolestí hlavy, poruch schopnosti soustředění, depresí, snížené výkonnosti. U nejtěžších případů může dojít dokonce až k selhání životně důležitých funkcí a úmrtí. Infikovaných klíšťat rok od roku přibývá, čímž se zvyšuje i riziko nákazy. Nejlépe jim vyhovuje vlhké a teplé prostředí asi do jednoho metru nad zemí. K nejrizikovějším oblastem Středočeského kraje patří lokality v okolí řek Vltavy, Berounky a Sázavy, avšak nelze opomenout ani smíšené lesy, louky a parky ve městech. "Nejspolehlivějším způsobem ochrany je třídávkové očkování. První dávku je nejlépe aplikovat z důvodu dostatečného vytvoření protilátek v chladných měsících roku. Další by měla následovat za měsíc až čtvrt roku po první a poskytuje ochranu po dobu jednoho roku, do podání třetí dávky. Samozřejmostí by mělo být u profesí, které jsou v těsném kontaktu s přírodou - například zemědělec, lesní dělník," řekla Blanka Vševídová, mluvčí Zdravotního ústavu se sídlem v Kolíně. Lékaři doporučují očkování u dětí a dospělých trvale nebo rekreačně žijících v kritických oblastech. Zájem o očkování pozvolna narůstá, nejvíce si lidé ohrožení uvědomují s příchodem prvních jarních dní,"Za první dva měsíce letošního roku bylo aplikováno 117 dávek. V porovnání s loňským rokem, za stejné období, evidujeme 132 dávky včetně přeočkování. Za celý rok 2005 pak 653 dávek včetně přeočkování,"informovala Vševídová. Očkování proti klíšťové encefalitidě je v kladenském očkovacím středisku v současné době cenově zvýhodněno. Do vyčerpání zásob vakcíny zaplatí klient místo běžných 420 Kč za jednu dávku jen 350 Kč," uvedla vedoucí kladenského očkovacího střediska Jarmila Židová. Běžná cena očkovací dávky se pohybuje v rozmezí 400 - 420 Kč. Očkování je třídávkové a některé zdravotní pojišťovny na něj svým klientům přispívají. Příspěvek se týká většinou třetí dávky, případně přeočkování. První přeočkování po základním třídávkovém očkování se provádí po třech letech od třetí dávky, další pak podle rizika oblasti a věku klienta po třech až pěti letech. U lidí nad 60 let se přeočkování provádí po třech letech. "Pozitivní je, že stoupá zájem o očkování ze strany lidí středního a vyššího věku, u nichž má onemocnění těžší průběh než u dětí," řekla Vševídová.

Očkovací středisko Kladno:Dotazy zodpoví: středisko v ulici Františka Kloze 2316, Kladno. Telefon: 312 292 133. Ordinační dny: středa od 8-11 hodin a čtvrtek od 13-15.30 hodin.

Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů