Pátek, 19. dubna 2024

Evropské normy podle EK dovoz odpadu do ČR neumožňují

Evropské normy podle EK dovoz odpadu do ČR neumožňují

Evropská komise dnes rozhodně popřela, že by platné i budoucí evropské předpisy usnadňovaly dovoz odpadů z Německa do České republiky. Takové dohady v uplynulých dnech v ČR zazněly. Podle EK jde spíše o střet mezi zájmy českého státu, který si dovoz odpadu nepřeje, a dalších, i veřejnoprávních subjektů na české a německé straně, které na něm mají zájem. Podle příslušných nařízení EU je zcela v kompetenci národních orgánů dovozu odpadu přes hranice zamezit.

"Jsme svědky sdílených zájmů některých subjektů v České republice a v Německu, které vycházejí z nevyužité kapacity českých spaloven odpadů a naopak jejich nedostatečné kapacity v Německu. Dalším podnětem je zřejmě rozdíl v ceně vyvážení odpadů na skládky a jejich spalováním v České republice," uvedla mluvčí EK Barbara Helfferichová.

Poukázala na to, že podobnou situaci zažilo před několika lety Německo, před zpřísněním jeho předpisů o skládkách. Správci skládek se snažili je zaplnit, což přilákalo značné množství odpadu ze sousedního Nizozemska, kde byly skládky drahé a spalovny neměly dostatečnou kapacitu.

Podle experta EK na strategii využití odpadů Christophera Allena mají české úřady plné právo pohyb odpadu zakázat a kamionům vstup na české území nedovolit; podobně mohou postupovat i německé orgány. Novela nařízení, která vstoupí v platnost napřesrok, přepravu odpadů ještě zpřísní. "Pokud někdo říká, že dojde k jejímu usnadnění, nemá pravdu. Taková tvrzení jsou falešná," uvedl.

Budoucí legislativa se podle něj bude daleko více než dosud řídit zásadou, že komunální odpad po vytřídění má být likvidován co nejblíže od místa, kde vznikl; jakýkoli pohyb těchto nákladů po území EU je považován za nežádoucí. "Procedura jeho povolování bude nadále velmi přísná, úroveň kontrol vysoká," dodal Allen.

Připustil, že vzniká někdy právní nejistota při kvalifikaci odpadů určených k odstranění a těch, jež slouží k dalšímu využití. Spalovny lze i podle judikatury Evropského soudního dvora považovat za zařízení k likvidaci odpadu, ale také k jeho využití. Problém by měla podle EK vyřešit budoucí rámcová směrnice o odpadech, jejíž návrh stanoví, že likvidaci odpadu ve spalovnách s vysokou energetickou účinností lze považovat za jeho využití.

Právě toto ustanovení vyvolává pochybnosti a je jedním z důvodů, proč má česká strana k návrhu směrnice výhrady. Podle Allena nebude však mít vliv na pravidla, jimiž se řídí přeprava odpadů. "Pohyb smíšeného komunálního odpadu bude nadále podléhat přísné kontrole, bez ohledu na to, jak bude zlikvidován," uvedl.

Zmíněná směrnice navržená v prosinci bude projednávána vládami členských zemí v Radě EU a Evropským parlamentem, může tedy ještě doznat značných změn.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů