Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve městě Korla, v Ujgurské autonomní oblasti Xin Jiang, v západní Číně byl oficiálně odstartován společný čínsko-belgický projekt výzkumu vodních zdrojů na řece Talima.
Celková investice do projektu, který potrvá do konce příštího roku dosáhla 300 tisíc eur.
Řeka Talima, dlouhá 1321 kilometrů, na jihu Xin Jiangu je největší čínskou vnitrozemskou řekou. Od 60. let 20. století se zdejší přírodní prostředí zhoršuje.

Volary na Prachaticku podaly kvůli nelegálnímu dovozu odpadu do města trestní oznámení na neznámého pachatele. Cizinecká policie minulý týden objevila v bývalých dřevařských závodech tři kontejnery s textilem a domovním odpadem, který zřejmě pochází z Německa. Vedení města zároveň odmítlo plán německé firmy stavět ve Volarech třídírnu komunálního odpadu.
"Odmítli jsme to s tím, že to bereme jako velký podraz na nás. A budeme to odmítat i nadále. Chápeme to tak, že vybudování třídírny bylo zastírací manévr pro legální dovoz a uložení odpadu v České republice," uvedl starosta Radek Mrkvička. Radnice již také vyzvala majitele pozemku, aby parcelu nepronajímal ani neprodával dalším zájemcům. Případem se kromě policie zabývá i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Komunikační agentura IDMZ vyhrála tendr na mediální agenturu zastupující společnost Rockwool, podnikající s izolačními materiály z kamenné vlny. IDMZ bude Rockwoolu zajišťovat kompletní komunikační servis již po třetí. První společnou aktivitou v novém roce je soutěž Rockhouse o český nízkoenergetický dům roku 2006 pod záštitou ministerstva životního prostředí, Obce architektů a ČVUT a VUT. Hlavním cílem soutěže je zpopularizovat trend nízkoenergetického bydlení.

Rozsáhlá olejová skvrna, která se objevila v pátek ráno na Labi za obcí Povrly na Ústecku, do Německa nedoplula. Mezi Děčínem a Hřenskem se rozpustila a zmizela. Její drobné části zachytila norná stěna ve Hřensku. Zůstane ve vodě až do dnešního dne, kdy hasiči odstraní sorbent, který na sebe látku váže, řekl technik Povodí Labe Jiří Mach. Odhady hovoří o úniku zhruba 500 litrů neznámých ropných látek. "Z hlediska životního prostředí ale nejde o nic závažného, úhyn ryb jsme nezaznamenali," uvedl Mach.

Letošní zima většinu z nás zaskočila svými nezvykle velkými mrazy. K tomu se po Novém roce přidalo zvýšení ceny plynu a řada z nás začala přemýšlet, jak vytopit své příbytky a ušetřit.
Na pořadu dne je návrat k topení tuhými palivy. Pokud bychom topili jen dřevem bylo by to vlastně velmi ekologické, ale skutečnost je spíše taková, že se ve svém chování často vracíme o desítky let zpět. V kamnech či kotlích na tuhá paliva, tak skončí vše, co „hoří“. Do topeniště rozhodně nepatří dřevotříška, překližka, ale ani dřevo lakové nebo jinak povrchově upravené. A už vůbec ne jiné druhy domácího opadu jako jsou plasty nebo polystyrén. Tyto druhy odpadu lze sice spálit, ale jejich hořením vznikají nebezpečné látky, které unikají do ovzduší, které pak dýcháme. I při topení dřevem je třeba dodržovat určitá pravidla. Jeho vlhkost má být menší než 15%. Toho u měkkého dřeva (př. smrk) dosáhneme již po roce skladování na suchém a dobře větraném místě. U tvrdého dřeva je třeba počkat alespoň dva roky. Při topení vlhkým dřevem se ztrácí až 20 % výhřevnosti a zadehtovává se komín. Pro výtop je samozřejmě lepší tvrdé dřevo, za nejlepší se považuje buk a bříza. Výhřevnost jednoho kubického metru dřeva odpovídá tepelné energii 385 kg hnědouhelných briket. A zatím co popel z uhlí je lépe uložit na skládce, popel ze dřeva lze použít jako hnojivo nebo jej přidat do zahradního kompostu.

Fórum o investicích do výroby elektřiny z přírodního plynu se bude konat v Pekingu od 28. do 29. března. Jeho účastníci budou diskutovat o čínských možnostech v této oblasti a rizikových faktorech výroby elektřiny z přírodního plynu.
Čína v současnosti vytýčila resktrukturalizaci hospodářství, jejímž cílem je šetření energiemi a ochrana životního prostředí. Přírodní plyn je čistá energie, její využití je hospodárné, ekologické a má vysokou tepelnou efektivitu.
Přestavitelé příslušných rezortů čínské vlády, které odpovídají za tuto problematiku a experti z hlavních energetických firem budou o této otázce diskutovat na zmíněném fóru.

Chornice u Jevíčka - Kamiony s odpadem z Německa už dorazily na Svitavsko. Koncem minulého týdne zadrželi celníci dva kamiony v Chornicích u Jevíčka. O vozech se celní správa dozvěděla díky speciální lince pro veřejnost, která tak může na podezřelé vozy celníky upozorňovat.
V průvodce měli řidiči napsáno, že převáží oděvy a boty pro firmu, která třídí věci pro secondhandy. Skutečnost však byla jiná. Kamiony s maďarskou a německou značkou ukrývaly sice oděvy, ale podle České inspekce životního prostředí měly charakter odpadu. "Z Hradce Králové vyjeli hned ve středu večer celníci. Kamiony hlídali v Chornicích přes noc a ve čtvrtek ráno je doprovodili k celnímu ředitelství Brno a poté zpět na hraniční přechod Mikulov, řekl nám včera Otto Mach, mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové.
Ve vsi u Jevíčka působí asi deset let firma, která obchoduje se sortimentem secondhandů. Starosta Jiří Smékal se domnívá, že kamiony možná směřovaly právě tam.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů