Čtvrtek, 28. března 2024

Češi budou chtít jednotné testy pro GMO a zákaz dovozu odpadu

Češi budou chtít jednotné testy pro GMO a zákaz dovozu odpadu

Praha -- Testy geneticky modifikovaných organismů (GMO) by podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka měly být v EU jednotné a jejich výsledky jednoduše srovnatelné. Na čtvrtečním zasedání Rady ministrů EU proto bude žádat zavedení jednotné metodiky výzkumu GMO. Pozice Česka k  druhému tématu schůzky je dána hromaděním německého odpadu v Česku, Ambrozek bude prosazovat, aby nová unijní odpadová směrnice neumožnila dovoz zahraničního odpadu ke spálení.

O postoji Česka k jednáním o geneticky modifikovaných organismech informovala dnes mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová krátce po té, co Ambrozek o tématu krátce jednal s členy organizace Greenpeace.

Aktivisté žádají po ministerstvu zákaz geneticky modifikované Bt kukuřice a předali Ambrozkovi aktuální vědecké studie. K podobnému postupu vyzvali i  další země EU. "Chceme, aby Ambrozek přijal dočasné moratorium na pěstování Bt kukuřice na národní úrovni. Studie, které jsme mu předali, dokazují její špatný vliv na životní prostředí," řekla ČTK mluvčí Greenpeace Vlaďka Tejnská. Bt kukuřici, do které je vložen gen bakterie hubící škůdce zavíječe, loni prvně vyzkoušeli asi 270 hektarech čeští zemědělci. Stát se výměrou geneticky upravené kukuřice zařadil na páté místo EU.

Členové Greenpeace také upozornili na porušování legislativy EU pro pěstování geneticky modifikovaných plodin ze strany Evropské komise. "Z loňského průzkumu Greenpeace vyšlo najevo, že pro již schválenou Bt kukuřici firmy Monsanto neexistuje monitorovací plán, který vyžaduje platná evropská legislativa," uvedla Tejnská k požadavku zákazu modifikované kukuřice ve všech státech EU.

Postoj zemí EU ke geneticky modifikovaným rostlinám a potravinám z nich je nejednotný. Lucembursko, Řecko či Rakousko pravidelně hlasují proti povolování GMO, zatímco Británie, Finsko či Německo je většinou podporují. Bt kukuřici zatím podle Greenpeace zakázaly Řecko, Polsko, Rakousko, Maďarsko a Lucembursko.

Směrnice o odpadech bude už v předvečer čtvrtečního zasedání tématem zvláštního semináře. Češi chtějí, aby ze směrnice zmizela možnost dovážet odpad jako palivo. Návrh totiž dovoluje spalovnám, aby se formálně prohlásily za zařízení k využívání odpadu, tedy za elektrárny nebo teplárny s tím, že odstraňování odpadků je pouze vedlejším efektem jejich činnosti. Pokud vejde směrnice v platnost, ministerstvo životního prostředí nebude moct bránit dovozu odpadů ke spálení. Žádosti německých firem na spálení desetitisíců tun odpadu zatím odmítá s tím, že nejde o materiál použitelný jako palivo.

Firma Münchner Recycling, která by chtěla odpad likvidovat ve spalovně, kvůli neochotě ministerstva spalování povolit úřad před rokem žalovala.

Během schůzky ministrů životního prostředí EU se chce Ambrozek setkat se svým spolkovým kolegou a hovořit s ním o likvidaci německého odpadu nelegálně dovezeného do Čech. Z preventivních důvodů nechce ministerstvo připustit, aby odpad skončil v českých spalovnách. Žádá, aby bylo zhruba 15 000 tun odvezeno zpět do země původu.

Soňa Remešová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů