Čtvrtek, 28. března 2024

Tisíc stromů pro Hořovice*

Děti Země dohodly s Lidlem rozsáhlou náhradu lipové aleje.
Tisíc stromů pro Hořovice*

Včerejšího dne byla podepsána trojstranná smlouva mezi sdružením Děti Země, společností Lidl a Městem Hořovice o náhradě za stromy určené k pokácení na místě budoucího supermarketu. Smlouva zavazuje společnost Lidl k poskytnutí finanční částky 5.500.000 Kč, kterou bude hrazena ztráta lipové aleje v hořovické lokalitě Valdek. Z těchto peněz bude upravena Panská zahrada na park a pěší zónu (v ceně 3 mil. korun) a vysázeno přibližně dalších osm set padesát stromů (2,5 mil. korun) na dalších místech v Hořovicích. Jednáním se dále podařilo zachránit tři z nejvitálnějších stromů lipové aleje a jeden kus vzácného druhu hrušně, které v blízkosti stavby zůstanou zachovány. Děti Země se naopak vzdávají práva na odvolání ve věci povolení kácení dřevin, vydaného městským úřadem Hořovice. Dvacet stromů původní aleje tak bude vykáceno, aby je nahradilo přibližně tisíc nových zdravých exemplářů.

 

“Podařilo se nám částku postačující až na padesátinásobnou náhradní výsadbu, což považujeme za jednoznačný úspěch. Rozhodnutí o tom, zda budeme souhlasit s kácením stávajících stromů, však bylo bolestné,” uvedl Martin Hyťha z Dětí Země. 

 

K dohodě došlo po předložení posudku soudního znalce Samuela Buriana, který hodnotu stromů vyčíslil na více než sedm milionů korun. Ke konečné částce se dospělo po odečtení hodnoty zachovaných stromů a zhodnocení společenského přínosu budoucí klidové zóny Panská zahrada.

 

Plnění smlouvy budou Děti Země kontrolovat a jsou připraveny pomoci společně s místním odborem životního prostředí nalézt nejlepší řešení pro umístění náhradních výsadeb na katastru města. Starosta města Mgr. Hájek, který je pod smlouvou rovněž podepsán, přijal roli arbitra pro případ nedodržení smlouvy.

 

* počet tisíc stromů vychází orientační průměrné ceny vrostlého stromu (kmínek 18 – 24 cm), která představuje 10 000,- Kč/ks pro výsadbu v parku Panská zahrada (150 stromů) a průměrné orientační ceny 3000,- Kč/ks pro výsadbu v biokoridorech a dalších místech (850 stromů).

 

kontakty:

 

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Městský úřad Hořovice, sekretariát starosty, tel.: 311 512 547

Lidl, tel.: 251 081 251

informace na internetu: www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů