Pátek, 19. dubna 2024

Říše tisíce atolů

V rozlehlém maledivském státu je všechno ostrov - hlavní město Male, letiště s přistávací plochou vystavěnou do moře i věznice je ostrov.
Říše tisíce atolů

Nesčetné malé palmové oázy s plážemi bílými jako cukr, rozházené do dálav oceánu, jsou ostrovní říší pro potápěče, snílky a zamilované. Žádný jiný stát na světě se neskládá z tak velkého množství vody a tak malého množství země.
První údiv se dostaví v letadle při pohledu z okýnka - jako by zde stvořitel postříkal tmavomodrou hladinu oceánu tisíci zelených kapek s tyrkysovými kroužky kolem. Po přistání v Male nečeká před letištěm ani autobus, ani taxi, ale motorový člun. Krátké uvítání a už turisté míří na svůj rajský ostrov. V rozlehlém maledivském státu je všechno ostrov - hlavní město Male, letiště s přistávací plochou vystavěnou do moře i věznice je ostrov.

První den v ráji začíná průzkumem. Ostrov Full Moon (Úplněk) je hustě porostlý, všechny cesty písčité, takže člověk může chodit jen bez bot. Z cest se ustavičně odstraňuje spadané listí. Bungalovy, restaurace a bary jsou dobře zakomponované do krajiny. Po několika málo krocích bujnou vegetací, pečlivě udržovanou mnoha neviditelnými zahradníky, se přijde k nádherné pláži. Přece jen má ale vadu na kráse, když se v tyrkysové vodě laguny objeví černé balvany. Omyl! To se ve vodě černají nespočetná hejna ryb. Jsou jich stovky, tisíce. Děti šnorchlují v teplé vodě, která jim je do pasu, a baví se, jak malí žraloci žerou z ruky. Po západu slunce si metroví rejnoci připlouvají pro krmení a dají se i opatrně pohladit. Z dřevěného můstku nad vodou lze dnem i nocí pozorovat všechny možné ryby. Večer číhají pod pilíři můstku barakudy nebo žraloci.


Palmy a pláže
Na první pohled jeden ostrov jako druhý: mělké písčiny, které vyčnívají 1- 2 m nad vodu, pár kokosových palem, zelené keře scaevola s kožovitými listy, tu a tam banyán, červené a žluté bougainvilleje a ibišky. Bílý pás pláže s nejjemnějším pískem obepíná ostrovní útvar uprostřed křišťálově průzračné, tyrkysové laguny, která je jako obrovská vana obklopena a chráněna korálovým útesem. Nikam není daleko, i největší ostrov není delší než 1 km a dá se obejít za 20 minut.
Ostrovní resorty, ať už se jmenují Ari Sun Island, Vakarufalhi, Baa, Coco Palm, Full Moon nebo Kurumba, nabízejí perfektní písečnou pláž na opalování, mělké laguny na plavání a možnosti potápění a šnorchlování. Liší se jen z hlediska nabídky, vybavení < < a cen. Hotely, bungalovy, prostší chaty na pláži - vždycky ale s palmami skýtajícími stín a soukromí.
Přes 200 z celkem 1190 ostrovů je obydleno a turismus se provozuje asi na 90 ostrovech s hotely a přes cestovní kanceláře.

Vůně pohody
Mezi turisty převažují páry nebo skupiny potápěčů. Pro singles se Maledivy vlastně nehodí. Pokud člověk nehladí ve vodě ryby, skládá se celý den z nicnedělání. Nebo že se člověk "nechá hýčkat" - vlna wellness už dorazila i na ostrovy. Stále více podniků nabízí pětihvězdičkový luxus s wellness. O tělesné blaho pečují bufety turistických zařízení - vedle nejrůznějších lahůdek se podávají také lehká jídla, vegetariánské pokrmy, čerstvé ryby a korýši. Ve wellness se spojuje prastaré dálnovýchodní umění masáží s exotickými rituály při koupání a klasickou péčí o krásu. Slůvko "spa", obsažené ve jméně hotelu, se stává vstupenkou do světa vůní, jemných tónů a masáží, které odstraňují všechno pozemské. Aromaterapie, bylinkové lázně, salóny krásy a fitcentra.

Úsměv nic nestojí
Aby pobyt nebyl jednotvárný, nabízí se program "hopping z ostrova na ostrov". Malým letounem, kluzákem nebo člunem navštívit sousední ostrovy. Vypít si kávu u sousedů na Barosu - "nechutná přece jen trochu jinak?" - ptá se starší manželský pár z německého Münsteru. Už tu jsou počtvrté. Pak následuje "neobydlený ostrov" s grilováním a koupáním a nakonec návštěva na ostrově Huraa, kde lze zažít pár ze 700 pravých domorodců.
Všude člověka očekává vynikající, přátelská obsluha - každý večer je odestláno a na posteli je lísteček s přáním dobré noci. Personál je velmi pozorný a vstřícný. "Keep smiling it costs nothing" (Usmívejte se, nic to nestojí) - tento velký nápis visí v místě, kde bydlí asijští zaměstnanci resortů. O 160 turistů na Full Moonu se stará zhruba 500 andělů. 496 z nich jsou muži a pocházejí ze vzdálených atolů, někteří ze Srí Lanky, Bangladéše nebo Indie.

Nic pro batůžkáře
Maledivy se zcela jistě nehodí pro batůžkáře, kteří cestují nezávisle a rádi by sdíleli život s domorodci. Turisté mohou podniknout krátký výlet s průvodcem za domorodci na ostrovy s "rybářskými vesnicemi". Člun se ale nejpozději do západu slunce vrátí zpět. Cesty lodí po souostroví mimo turistickou zónu jsou možné jen v rámci okružní jízdy nebo se speciálním povolením na pozvání místního sponzora. Tak zůstávají maledivské obce téměř odříznuty od turistů.
Cestovní ruch je na Maledivách pečlivě řízen. Ráje nesnášejí masový turismus a cestu tam si člověk musí zasloužit - pokud se nejedná o (božskou) odměnu, pak to něco stojí. Nedostatek místních zdrojů - vše, ať jde o nábytek, zeleninu nebo vodu, se musí dovézt, a to stojí. Počet návštěvníků se reguluje. Mnozí v tom dokonce vidí jasný úspěch a příklad pro trvalý a ekologický rozvoj turismu. Na každém ostrově je pár malých butiků, tím ale veškerá komercializace končí. Žádné americké galerie obchůdků v pětihvězdičkových hotelích, žádní prodavači na plážích. Kdo touží po nákupech, musí člunem do Male.

Hlavní ostrov a město
Male, maledivská "metropole", leží na atolu Kaafu. Je čisté a spořádané a vůbec není okázalé. Procházka městem se rovná výletu z ráje do globální, indo-muslimské reality.
Auta, mopedy a kola se prodírají chaosem uliček s obchody, mešitami, tržišti a úřady. To vše jen pár bloků od přístavu. Kus země o velikosti 2x1 km, na němž město leží, je až k vodě zaplněn budovami. Žije tu asi 100 tisíc lidí. V přístavu panuje typický ruch. Rybáři nabízejí svůj úlovek - hlavně tuňáky. Hned vedle je ovocný trh, kde se překládají banány, ananas a papája z atolu Fuamulaku. S pár druhy zeleniny snad jediné místní produkty.
Kolem 20 mešit míří minarety do nebe. Nejstarší Hukuru Miskiiy, páteční mešita, je slavná kamenorytinami ze 13. století. Přistoupení k islámu se konalo v roce 1153 a je spojeno se jménem Abu Al Barakata, severoafrického Araba. Ten obětoval Alláhovi malou dívku-pannu z ostrovů (ostatně všechny maledivské ženy jsou velmi malé!) a stal se prvním z 84 sultánů. Více se o dějinách ostrovů dozvíme v Národním muzeu v Male. Nepřehlédnutelné je impozantní bílé Islámské centrum a Velká páteční mešita, vévodící spíše ploché siluetě Male.
Malé čajovny a cukrárničky, kde se podává občerstvení a nealkoholické nápoje, zaplňují místní. V porovnání s resorty je Male levnější, ale večer to je mrtvé město - noční život se omezuje na kino a čajovnu či pár nealkoholických restaurací. Když se (dobře situovaní) obyvatelé chtějí pobavit, vezmou člun a jedou do některého z blízkých turistických center. A kruh se zavírá.

AUTOR: Marian S. Sucha


Jak se tam dostat
Ke vstupu na Maledivy nepotřebují čeští turisté víza. Při příletu je však nutné vyplnit turistickou kartu. Dovoz alkoholu v jakémkoli množství je zakázán. Dovolená s polopenzí na osobu a týden se dá pořídit zhruba od 39 tisíc Kč. Při 7denním pobytu (7 noclehů) trvá dovolená celkem10 dní. Z Prahy do Male se létá pravidelnými linkami a charterovými spoji přes Vídeň, Curych, Frankfurt, Mnichov anebo Dubaj. Samostatná zpáteční letenka se dá v současné době pořídit od 20 330 Kč (bez poplatků).
Další informace o Maledivách:
www.visitmaldives.com.mv


Ceny
Měnou je maledivská rupie (1 USD = 12,50 Mrf). V hotelích se platí především v dolarech, a sice na základě hotelového účtu hrazeného na konci pobytu hotově nebo kartou. Ceny v turistických centrech jsou značně vysoké. Plechovka piva vyjde na 2,50 - 4,50 USD, koktejly od 6, láhev vína 25 - 45, láhev minerální vody od 2,50 dolarů. Večeře v resortu mimo normálního jídelníček stojí kolem 25 USD (bez nápojů).


Ubytování
Na Maledivách je okolo 100 hotelů. Každý hotelový resort zabírá jeden ostrov.
Všechny resorty zapůjčují jachty, katamarány, kánoe, šnorchlovací pomůcky a další sportovní potřeby. Jachtou nebo motorovým člunem se dá podniknout výlet do rybářské domorodé vesnice nebo na některý z ostrovů, které jsou obydleny jen domorodci.


Jídlo a pití
Nejběžnějším jídlem je ryba s rýží. Maso a kuře se připravují pro speciální příležitosti. Typickým místním jídlem je kari ryba, rybí polévka a další rybí variace.
Čajovny v Male nabízejí sladkosti a různé pochoutky vystavené na pultu. V turistických resortech je nabídka jídel internacionální. Oblíbený je barbecue bufet z masa a ryb. Základním jídlem je ryba s rýží.
Většina ovoce se dováží. Na Maledivách se pěstují: kurumba - kokosové ořechy, donkeo - malé banány, bambukeyo - chlebovník.
Výběr nápojů je dost omezený. Tea shopy obvykle servírují vodu, limonády, colu a samozřejmě čaj. V místních vesničkách můžete dostat raa, sladký, delikátní nápoj z mízy kokosové palmy, který nejen že pronikavě voní, ale i chutná. Alkohol je k dostání jen v turistických resortech a je poměrně drahý.


Rady
Klima: Vzhledem k umístění Malediv v blízkosti rovníku jsou klimatické podmínky velice teplé. Denní teplota se pohybuje kolem 30 °C. a teplota vody je celoročně 28 °C.
Kdy jet: Mezi prosincem a dubnem je sezóna sucha s minimálními srážkami a nižší vlhkostí.
Únor až duben je nejteplejším a zároveň nejpopulárnějším obdobím, kdy jsou turisticky vyhledávaná místa plná a ceny vyšší.
Období od května do listopadu je čas dešťů. Je teplo, ale se zamračenou oblohou a vysokou vlhkostí vzduchu.
Oblečení: Vzhledem ke klimatu je vhodné lehké letní oblečení, pokrývka hlavy a sluneční brýle.Nezapomeňte opalovací krém s vysokým ochranným filtrem.
Nezbytným doplňkem jsou v každém případě potápěcí brýle, šnorchl a ploutve. Které je možné vypůjčit v hotelu (cca 6 - 10 USD na den). Nudismus je zakázán, opalování nahoře bez v turistických resortech tolerováno.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů