Sobota, 20. dubna 2024

Arnoltičtí jsou proti zpracování odpadu

Arnoltičtí jsou proti zpracování odpadu

Frýdlantsko - Zastupitelstvo spádové obce Bulovka, pod níž patří obec Arnoltice, se postavilo proti zpracování nelegálně dovezených odpadů v obci. Starosta Petr Strnad naopak chce, aby mohl být odpad v obci zpracován. Tím má obec získat jistotu, že odpad zmizí.

Třetina obyvatel obce podepsala petici proti legalizaci skládky tisíců tun odpadu v bývalém teletníku. V petici je vytýkáno starostovi, že místo aby podal na dovozce odpadu trestní oznámení, jednal s podnikateli Markem Lacikou a Karlem Kazanem. Ti chtějí nelegální odpad dále legálně roztřídit a poskytnout k dalšímu zpracování.

Starosta jim vyhověl a vydal předběžný souhlas ke změně užívání stavby do roku 2007. "Postupoval jsem v souladu s Českou inspekcí životního prostředí, která dala šanci odstranit odpady do září tohoto roku," uvedl starosta.

Odpad oficiálně dovezla Lenka Krýchová, družka Laciky, který chce dále nakládat s odpady. "Lacika dostal s družkou malou pokutu, ale na druhou stranu Česká inspekce životního prostředí jim dává šanci, aby prostor vyčistili," uvedl včera starosta. Proto vydal předběžný souhlas ke změně užívání stavby. Zvláště proto, že třídění odpadu by přineslo až 20 nových pracovních míst.

Starosta Strnad považuje názor ministra životního prostředí Libora Ambrozka, aby veškerý německý odpad byl odvezen zpět, za idealistický. "Zpracování odpadu bylo jedinou rozumnou alternativou, jak se navezeného odpadu zbavit," uvedl Strnad.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů