Pátek, 26. dubna 2024

Novela zákona o odpadech zamezí přeměně ČR v německou skládku

Novela zákona o odpadech zamezí přeměně ČR v německou skládku

PRAHA - Problematika nelegálního dovozu odpadů rozhýbala naše veřejné mínění.

Úřady odhadly, že jich bylo nelegálně dovezeno 15 tisíc tun, což je více než 600 kamionů odpadů. Skutečnost zřejmě bude daleko horší. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) v úterý k poslanecké novele zákona o odpadech podal pozměňovací návrhy, kterými chce zabránit dovozu nelegálního odpadu do ČR. Navrhl zvýšit horní hranice pokut na 50 milionů korun a posílit kompetence policie tak, aby mohla účinněji kontrolovat kamiony.

Předlohu by měla sněmovna schvalovat ještě na této schůzi. Za navrhovatele zákon uvedla sociálně demokratická poslankyně Iva Šedivá. Tato novela předběhla pomalé snahy ministerstva životního prostředí na tomto poli. Sama za sebe ještě vím, že jsou připraveny pozměňovací návrhy, které by měly zlepšit nakládání s odpady tak, aby k nelegálnímu dovozu odpadu ze zahraničí nedocházelo, takže za sebe mohu říci, že budu jenom ráda, když budou připojeny tak, aby tento zákon opravdu posloužil veřejnosti, řekla Šedivá.

Podle odhadů České inspekce životního prostředí leží odpady převážně z Německa v různých objektech na území Čech a Moravy. Poprvé byly nelegální skládky odpadů koncem minulého roku odhaleny v Libereckém kraji, leží také v Ústeckém, Plzeňském a Středočeském kraji. Ministerstvo životního prostředí požaduje, aby odpad nelegálně dovezený do Česka byl odvezen zpět na náklady německých firem, které na vývozu vydělávaly. Vláda přitom chce proti dovážení odpadů do Česka postupovat koordinovaně. Společně by měli postupovat inspektoři životního prostředí, policie a celníci.

Místopředseda výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, komunistický poslanec František Beneš uvedl, že při projednávání tohoto zákona ve výboru využili příležitosti, že se zákon znovu otvíral. Chtěli jsme s ministrem Ambrozkem projednat situaci, která vznikla tím, že se na několika místech objevily skládky německého a rakouského odpadu. Zkontaktoval jsem starosty příslušných obcí a zjistil jsem, čí je majetek, na kterém se skládky nacházejí. Odezva byla rychlá, a tak když jsme zákon projednávali opakovaně, jsme formou doprovodného usnesení požádali ministra, aby před projednáváním ve druhém čtení připravil legislativní návrhy, které by nežádoucímu dovozu zabránily. V úterý nám ministr svými pozměňovacími návrhy vyhověl, řekl Beneš.

O odpadech bude ministr životního prostředí Libor Ambrozek jednat v Bruselu na zasedání Rady EU. Ve čtvrtek začíná na Radě ministrů životního prostředí v Bruselu politická diskuse o návrhu nové směrnice o odpadech, kde bude předmětem diskuse, zda spalování je odstraňováním či využitím, ale Česká republika se drží své legislativy, že dovoz odpadů za účelem odstraňování je zakázán a že spalování je rozsudky Evropského soudního dvora považováno za odstraňování, uvedl včera Ambrozek.

Problematika nelegálních dovozů bude také na programu jednání česko-německé komise pro životní prostředí, která se sejde počátkem května v Praze. O odpadech by měli hovořit i ministři visegrádské skupiny. Jejich schůzka se uskuteční 4. a 5. května v Košicích.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů