Úterý, 23. dubna 2024

Ambrozek: Němci se cítí odpovědni za vývoz odpadů

Ambrozek: Němci se cítí odpovědni za vývoz odpadů

Němci cítí, že odpovědnost za vývoz odpadů do České republiky leží především na jejich straně. V Bruselu řekl ministr pro životní prostředí Libor Ambrozek po jednání se svým německým kolegou. Podle něj mu německý ministr pro životní prostředí Sigmar Gabriel přislíbil, že budou pokračovat jednání o vrácení odpadu, který byl nelegálně dovezen do obce Libčeves. Německá strana na svém území rovněž zvýšila kontroly přepravců.

Ambrozek zároveň uvedl, že Německo částečně podporuje český požadavek na změnu návrhu nové evropské směrnice o odpadech. Česká vláda požaduje, aby byla změněna část směrnice, která mění definici spaloven komunálních odpadů ze zařízení na odstraňování odpadů na zařízení k energetickému využití odpadů. Český ministr se obává, že právě tato poměrně nenápadná změna přináší riziko, že se bohatší země EU budou zbavovat svého směsného komunálního odpadu jeho vývozem ke svým sousedům.

Ambrozek tak na jednání ministrů pro životní prostředí členských států Evropské unie stanovil několik podmínek, za kterých je česká strana s novou směrnicí o odpadech ochotna souhlasit. Češi chtějí, aby se v legislativě objevil takzvaný princip země původu. Odpad by se tak měl přednostně spalovat v zemi, ve které vznikne. Další úpravou, po které Češi volají, je upřednostnění recyklace odpadů před jejich spalováním či ukládáním. Kromě Německa má Ambrozkovo počínání i částečnou podporu Slovenska a českým pozicím se blíží i Maďaři.

Na jednání o podobě nové směrnice o odpadech zbývá všem členským státům stále dost času. Dnešní zasedání ministrů životního prostředí je jen jakousi diskusí o budoucí podobě směrnice. Jedno z klíčových zasedání se čeká až v červnu. Novou legislativu navíc bude muset schválit parlament.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů