Sobota, 20. dubna 2024

Obce na Krnovsku chtějí třídit odpad samy, ušetří pětinu nákladů

Obce na Krnovsku chtějí třídit odpad samy, ušetří pětinu nákladů

MĚSTO ALBRECHTICE - Obce sdružené v Mikroregionu Krnovsko chtějí vytvořit nový systém odpadového hospodářství v oblasti. Zapojí do něj tři sběrné dvory, kde by odpad zpracovávaly a teprve potom jej odvážely na desítky kilometrů vzdálenou skládku do Horního Benešova. Pro obce by to znamenalo snížení nákladů na likvidaci odpadů přibližně o 20 procent a vytvoření nových pracovních míst, řekl starosta Města Albrechtice Petr Šolc.

Rostoucí náklady mnohé obce nutí k tomu, aby lidem zvyšovaly poplatky za odvoz komunálního odpadu. "Loni jsme za komunální odpad zaplatili přibližně 1,3 milionu korun, což pokryly právě poplatky od lidí. Zefektivnění odpadového hospodářství by nám umožnilo vybíranou částku udržet na současné výši," vysvětlil Šolc. Obyvatelé Města Albrechtic platí ročně 370 korun, což je jedna z nejnižších částek v Moravskoslezském kraji. Poplatky ve většině měst se blíží zákonem povolené hranici 500 korun.

"Do systému bude zahrnut již existující menší sběrný dvůr v Osoblaze a také dvůr v Jindřichově, který by se měl dokončit ještě letos. Hlavní středisko má vyrůst v Městě Albrechticích," upřesnil Šolc. Do projektu se chce zapojit 16 z 25 obcí mikroregionu, zbylé budou řešit své odpadové hospodářství společně s Krnovem.

Ve sběrných dvorech chtějí obce oddělit z odpadu recyklovatelné věci a zbytek zpracovat tak, aby se snížil počet výjezdů na centrální skládku do Horního Benešova. Leží zhruba 40 kilometrů od Města Albrechtic, z obcí osoblažského výběžku je cesta ještě o 25 kilometrů delší. "Je zbytečné, aby tam zajížděl takzvaný kuka vůz, který by měl sloužit ke svozu odpadů od lidí. Mnohem efektivnější by bylo odvážet odpady na skládku například ve velkých kontejnerech," dodal starosta.

Obce nyní čekají na schválení krajské dotace pro přípravu projektové dokumentace, poté chtějí zpracovat žádost o peníze z fondů Evropské unie. "V rozpočtovém období 2007 až 2013 mají být mimo jiné podpořeny aktivity, které by zlepšily kvalitu životního prostředí, takže by žádost mohla mít šanci na úspěch," dodal Šolc.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů