Úterý, 23. dubna 2024

S přispěním EU se čeští podnikatelé vydali na Srí Lanku

S přispěním EU se čeští podnikatelé vydali na Srí Lanku
Díky aktivitě Hospodářské komory i penězům z Evropské unie se podařilo zorganizovat ojedinělou kontaktní akci v Asii.

Ve čtvrti Fort je bezpočet starých obchůdků, prodávají se tu drahokamy, hedvábí, kožené zboží a dokonce i staré poštovní známky. Najdete zde i impozantní hotel Oriental s restaurací Harbour room, dříve hospůdkou pro kapitány a námořníky, nyní obleženou novodobými cestovateli z celého světa.
Srílanská metropole Kolombo má svou typickou atmosféru, okořeněnou směsicí různých kultur, což láká mnohé turisty. Pokouší se však na sebe upozornit i podnikatele. Nejen z asijských zemí či velkých ekonomik, ale překvapivě i z Česka.
Po ničivé vlně cunami přišla totiž Evropská komise s programem Asia Invest, jejímž cílem bylo podpořit vzájemné vztahy mezi vybranými asijskými zeměmi a členy Evropské unie. V tu chvíli se zástupci Hospodářské komory ČR obrátili na své srílanské protějšky s návrhem zorganizovat bilaterální kontaktní akci Sri Lanka - Czech Interprise.
"Navrhli jsme tamní obchodní komoře, aby se obrátila na zastoupení Evropské unie v Kolombu s projektem kontaktního setkání. Šlo o podporu podnikání českých a srílanských firem ve třech hlavních oborech: v gumárenství, v energetice a v technologii životního prostředí," přibližuje začátky Eugen Laczó z odboru EU a zahraničních vztahů Hospodářské komory ČR.
Nehledě na veliký zájem o projekty z jiných členských zemí unie se Evropská komise rozhodla schválit česko-srílanskou iniciativu a pro účastníky akce poskytla finanční podporu až padesáti procent nákladů technického rázu. "A to i přesto, že takového projektu se musí účastnit dvě členské země EU. V našem případě šlo o výjimku," poukazuje Eugen Laczó na jedinečnost akce.

Výsledkem úsilí je nakonec návštěva zástupců tří desítek českých firem v Kolombu. Takže právě v těchto dnech (17. a 18. března) se ve veletržním areálu Bandaranaike Memorial International Conference Hall scházejí se stovkou srílanských zájemců o spolupráci.
O akci je dost velký zájem i ze strany srílanských vysokých politických kruhů. Vyplývá to alespoň z vyjádření řady státníků, která lze najít na webových stránkách. "Je to ideální platforma pro srílanské podniky, které by mohly vytvořit joint ventures a založit obchodní partnerství s českými firmami. V dlouhodobém horizontu je tu i možnost mezinárodní spolupráce pro expanzi... Potřebujeme podnět k rozvoji našeho průmyslu. Jsem přesvědčen, že české podniky mohou přispět k akceleraci růstu našich firem," uvádí optimisticky srílanský prezident Mahinda Rajapaksa.
Optimističtí jsou i tamní byznysmeni, Češi jsou zatím spíše opatrní. V každém případě jde o dobrou zkušenost jak pro ně, tak i pro Hospodářskou komoru. Ta již zvažuje další projekty. Moc času ale nezbývá - další kolo návrhů uzavře Evropská komise už v září.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů