Sobota, 20. dubna 2024

PROGRAM MOTOR CHALLENGE V ČESKÉ REPUBLICE

Přibližně 65 % elektřiny spotřebovávané průmyslovými podniky v zemích Evropské unie připadá na systémy s motorovými pohony (čerpadla, kompresory, ventilátory atd.).
PROGRAM MOTOR CHALLENGE V ČESKÉ REPUBLICE

S ohledem na skutečnost, že jejich energetická účinnost nebyla doposud nijak významněji sledována, by dnes podle odborných odhadů vhodnou náhradou nebo zlepšením účinnosti stávajících pohonů bylo možné uspořit přes 200 TWh elektrické enegrie ročně.

Tato skutečnost vedla Evropskou komisi k zahájení iniciativy “Motor Challenge Programme” (MCP), jejímž cílem je poskytnout průmyslovým podnikům odbornou asistenci při zlepšování energetické účinnosti (jimi používaných) systémů s motorovými pohony a zároveň možnost prezentovat se jako energeticky úsporné společnosti, pokud se do programu zapojí.

Česká republika se do tohoto celoevropského programu zapojila díky aktivitám SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s., prostřednictvím projektu 4EM-PCM, podpořeného z grantového mechanismu Evropské komise „Intelligent Energy Europe – SAVE Programme”.

Projekt 4EM-PCM byl oficiálně zahájen na začátku tohoto roku a bude v průběhu následujících tří let u nás a v dalších zemích střední a východní Evropy (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko) podporovat různé informačně-vzdělávací aktivity cílené na identifikaci a prezentaci možných úspor dosažitelných při využívání nových, více účinných motorových pohonů v nejrůznějších oblastech.

Představeny a k použití u nás budou postupně upraveny nástroje a pomůcky připravené v rámci programu MCP. Z nejzajímavějších je možné zmínit databázi EuroDEEM, jež v posledním vydání obsahuje přes 18,000 motorových systémů (od vlastních elektromotorů po zařízení typu ventilátory, čerpadla ap.) hlavních výrobců určených pro evropský trh (typu IEC), které v klasifikaci energetické účinnosti dosahují stupně velmi úsporný (tzv. EFF1) či úspornější typ (EFF2).

V rámci projektu 4EM-MCP pak budou dále připraveny návody pro výběr úsporných typů čerpadel, ventilátorů a dalších zařízení, a pro odbornou veřejnost se předpokládá organizace několika informačně-vzdělávací akcí o aktuálních trendech v jednotlivých průmyslových sektorech a aplikacích a o konkrétních vzorových realizacích s potenciálem opakovatelnosti.

Oficiální zahájení působení iniciativy Motor Challenge v ČR je doprovázeno časově neomezenou výzvou všem zainteresovaným organizacím k zapojení se do tohoto dobrovolného programu formou partnerství (pro organizace využívající energeticky úsporné elektromotory), nebo formou podpory (pro organizace pracující na poli jejich propagace a širšího uplatnění).

Partnerem programu se tak mohou stát jak průmyslové podniky využívající ve velké míře motorové pohony, tak i a na druhé straně dodavatelé relevantních komponent z oblasti tepelné techniky, větrání a klimatizace, vodohospodářství apod.

Účast v programu je plně dobrovolná a zúčastněným organizacím bude nabízet technickou podporu při vyhodnocování a zlepšování energetické efektivnosti jimi používaných či dodávaných motorových pohonů. Partneři projektu mohou navíc využívat logo programu, které jim umožní veřejně deklarovat jejich odpovědný přístup k úsporám energie, ochraně životního prostředí ale i snižování vlastních provozních nákladů.

Pro další informace o možnostech účasti v programu MCP se prosím obracejte na:

Ing. Tomáš Voříšek, tomas.vorisek@svn.cz

SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Americká 17, 120 00 Praha 2

Tel.: 224 252 115, 221 592 520 (přímá linka)

GSM: 724 361 339

Fax: 224 247 597

Internet: www.svn.cz

Oficiální stránky programu:

http://energyefficiency.jrc.cec.eu.int/motorchallenge/index.htm

  

Zpracováno v rámci projektu 4EM-PCM  s částečnou podporou Evropské komise. Zodpovědnost za obsah této publikace nesou výhradně její autoři. Vyjádřené názory nemusí nezbytně odpovídat postojům Komise. Evropská komise není zodpovědná za jakékoli využití zde získaných informací.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů