zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Kuna lesní

26.03.2006
Příroda
Kuna lesní
 

Délka těla činí 43-51 cm, samci jsou větší než samice, délka ocasu 20 až 26 cm, hmotnost až 1,8 kg. Okraje ušních boltců, hrdlo a náprsenka jsou nažloutlé, ostatní srst hnědá. Ocas je dlouhý a huňatý, končetiny krátké, s osrstěnými nášlapnými ploškami. Silné drápy usnadňují kunám šplhání po stromech a ocas jim přitom slouží k balancování. Hustá srst kun je složená z dlouhých pesíků a kratší jemnější podsady. Na horním pysku narůstají hmatové vousy a několik hmatových vousů vyrůstá v koutcích oka. Výměna letní srsti za zimní probíhá na podzim. Zimní srst je tmavší a hustší než letní srst. Samičky se liší od samečků světlejším zbarvením hřbetu a o něco méně nápadnou náprsenkou. Náprsenka u kuny lesní je kratší než u kuny skalní a nevětví se . U mláďat jsou hrdlo a hruď světlejší. Je rozšířena po celé Evropě s výjimkou Pyrenejského poloostrova, na západní Sibiři, v Malé Asii, na Kavkaze a v Íránu. Obývá lesy všeho druhu a velké parky. v horách se vyskytuje až k hranici lesa. Často šplhá po stromech, čímž dominuje nad většinou ostatních evropských savců. Odpočívá v prostornějších dutinách starých stromů, využívá větší ptačí budky nebo větší hnízda ptáků a veverek. Je aktivní ve dne i v noci. Zimní spánek není u kuny lesní vyvinut. Osrstěná chodidla ji v zimě nechrání jen před chladem, ale umožňují jí dobře běhat po sněhové pokrývce. Potravou jsou veverky, myši a ostatní drobní hlodavci, ptáci až do velikosti jeřábka lesního. Plení ptačí hnízda a kolonie stromových netopýrů a nepohrdne ani bobulemi, ovocem, bukvicemi a větším hmyzem. Kuna lesní se páří od poloviny června do poloviny srpna. Po prodloužené březosti (asi 9 měsíců) se v březnu až dubnu příštího roku rodí 2 až 5 mláďat. Ta jsou asi 9 - 12 cm dlouhá, váží asi 30 g, jsou slepá, hluchá a bezzubá avšak pokrytá hustou a hladkou srstí. Kojící matka má 2 páry mléčných bradavek a při kojení se ozývá jemným signálním švitořením. Období kojení je dlouhé a teprve po 36 až 45 dnech života jsou mláďata matkou přeorientována na pevnou potravu. Oči se mláďatům otevírají během 34. až 38. dne života. Mláďata opouštějí poprvé doupě asi po dvou měsících života. V tu dobu jsou hravá, učí es pohybovat po stromech a chytat kořist. Jakmile dosáhnou stáří 4 měsíců, rozpadá se celá matriarchální rodina. Kuna lesní dospívá až v následujícím roce života. Soudí se, že ve volné přírodě se dožívá stáří 8-10 let, ale v zajetí žije až 15 let.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí