Sobota, 20. dubna 2024

Protipovodňová ochrana v Brně

Protipovodňová ochrana v Brně
Brno - Rada města vyslovila na svém čtvrtečním jednání souhlas s návrhem protipovodňové ochrany Brna na hodnotu stoleté vody a s vybudováním záchytných poldrů.

„Ochrana se bude týkat obou řek, které městem protékají, tedy Svitavy a Svratky. V realizaci protipovodňových opatření chceme spolupracovat s krajem, a v tomto smyslu jsme na kraj zaslali dopis,“ informoval v pátek na Nové radnici primátor Richard Svoboda. Podle jeho slov bude nutné realizovat protipovodňová opatření na obou řekách nad městem. Jen tak se v případě nenadálých povodní může zabránit tomu, aby došlo k zaplavení a větším škodám v samotném městě a v obcích a městech jižně od Brna.

„Má to smysl i z hlediska ekonomického. Výstavba takového poldru či jiného řešení přijde mimo Brno mnohem levněji, než kdyby byla realizována v samotném městě. Zde musíme totiž počítat například s různými přeložkami inženýrských sítí, úpravami mostů, dalších komunikací, což ve volné přírodě odpadá, a tím se náklady podstatně zlevní,“ konstatoval primátor.

V tomto směru je vedení radnice připraveno kooperovat na protipovodňových opatřeních s krajem,  aby výsledná účinnost byla co nejvyšší. A to nejen pro město, ale také místa na toku Svratky pod Brnem. Příkladem jsou Židlochovice, které každé výrazné zvýšení hladiny řeky zejména zjara citelně pociťují. Nejvíce pak při největší povodni posledních let – v červenci 1997.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů