Sobota, 20. dubna 2024

Chronické vystavení nízkým dávkám uranu škodí víc, než se dosud předpokládalo

Chronické vystavení nízkým dávkám uranu škodí víc, než se dosud předpokládalo
Nová francouzská studie ukazuje, že uran je nebezpečný nejen jako radioaktivní látka, ale má i nepředvídané toxiké účinky.

Negativní dopady těžby uranu na horníky jsou dobře známy, do jisté míry byly zmapovány i negativní vlivy uranových dolů na obyvatelstvo v okolí. Tato rizika jsou odvozována od radioaktivních působení uranu a dalších izotopů vzniklých jeho rozpadem, tedy zejména rádia a radonu.

Dosud ale neexistují žádné studie o dlouhodobém toxickém působení uranu na zdraví lidí. Hygienické limity týkající se uranu v pitné vodě a v ovzduší se stanovují na základě krátkodobých výzkumů na pokusných zvířatech.

O možné škodlivosti uranu nejen jako radioaktivní, ale i biologicky toxické látky, se začalo více spekulovat v souvislosti se záhadným “pouštním syndromem” u řady vojáků, kteří bojovali v Perském zálivu. Zde americká armáda poprvé v masivním měřítku začala používat střely plněné uranem - ten vzhledem k vysoké hustotě zvyšuje průraznost munice.

V pátek 17. března zveřejnil renomovaný průmyslový zpravodaj Platts Nuclear News Flashes zprávu o předběžných výsledcích čtyřletého projektu Francouzského institutu pro radiační ochranu a jadernou bezpečnost. Zjišťuje, že dlouhodobé působení malých dávek uranu má škodlivé následky, které se vymykají dosavadním teoriím radiační ochrany. Pokusné krysy vystavené několikaměsíčnímu působení malých množství uranu začaly mít problém s pamětí, trpěly strachem a nervozitou a prodlužovala se u nich doba spánku. Uran také oslaboval účinek některých léčiv.

Institut se v rámci programu Envirhom, na kterém pracují čtyři desítky výzkumníků, snaží zmapovat biologické účinky radioaktivních látek z hlediska jejich chemické toxicity. Zaměřuje se tedy na další vlivy vedle známých radiačních dopadů, jako je třeba vznik rakoviny v důsledku záření.

Vedoucí oddělení radiační ochrany institutu, Patrick Gourmelon, označil dosavadní výsledky za “překvapivé”. Dodal, že pokusy na krysách a měkkýších zatím nelze extrapolovat na primáty.

Ředitel institutu Jacques Repussard však prohlásil, že výzkum potvrzuje klíčový princip radiační ochrany, kterým je bezprahový model: tedy že žádné, ani sebemenší množství radioaktivní látky, není neškodné. Podle něj je to další argument proti některým hypotézám o tom, že malé dávky záření jsou neškodné nebo dokonce působí blahodárně.

V České republice tento argument běžně používá například ing. Věra Křížová, která je autorkou řady oficiálních posudků na jaderná zařízení společnosti ČEZ (mezisklady vyhořelého paliva, jaderné elektrárny a úložiště).

Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů