Čtvrtek, 25. dubna 2024

Voda jako lidské právo

Voda jako lidské právo

MEXIKO/NAIROBI - Uznání práva na přístup k vodě jako lidského práva je ústředním tématem politické debaty, kterou včera zahájili ministři ze 141 účastnických zemí IV. světového fóra o vodě v Mexiku.

Právě tento požadavek vyslovovaly tisíce aktivistů, kteří v těchto dnech manifestují v mexických ulicích. A sice proto, aby se s vodou, dnes už prakticky strategickou surovinou, nezacházelo jako s dalším obchodním artiklem, nýbrž aby byla garantována jako součást základního práva. Voda má velmi odlišné funkce i hodnoty, prvořadé etické postavení , jež se liší od jiných zdrojů, zdůraznil předseda nadace pro novou kulturu vody Pedro Arrojo. Denní přísun 30 až 40 litrů vody pro jedince by měl být zaručen a chráněn mezinárodními dohodami, pokud to bude nutné. Z principu nemá smysl brát na to ekonomická měřítka.

Lidská práva se nekupují, neprodávají, neobchoduje se s nimi na burze. Je to kategorie, jež musí být účinně zaručena, nikoli však s ekonomickým dopadem, zdůraznil.

Je také zapotřebí vzít v potaz i vodu užitkovou, která je dodávána do vodovodního řadu, na WC, ale i lidem žijícím na periferii. Tato součást životního zdroje je obdobná jako právo na zdraví či vzdělání pro kteréhokoliv člena společnosti, jemuž jsou tato práva zpřístupněna jako minimální veřejné služby, i když nemá peníze . Na tuto vodu by měly být zavedeny rostoucí bloky cen - tedy čím vyšší je spotřeba, tím víc by měl občan platit za přístup k vodě. Toto schéma by umožnilo podněcovat lidi, aby dobře vodu využívali, a aby ten, kdo nabízí služby, využil přebytky k dotování osob s nízkými prostředky. Nejdražší by měla být voda používaná k obchodním účelům, tedy v průmyslu apod. Poplatky by měly pokrýt náklady na ni. Nikdy by však ekonomické využití vody nemělo mít přednost před lidskými právy, zdůraznil Arrojo.

Klíčovou roli v nakládání s vodou hrají národní i místní vlády, které jsou také povinny poslouchat lidi. S ohledem na vodu by se nikdy postavení občana nemělo změnit v postavení klienta, upozornil předseda nadace. Zodpovědnost za hospodaření s vodou musí převzít celá veřejnost, řekl na závěr.

Pětina světa strádá

Dnes je Světový den vody. Zhruba 1,1 miliardy lidí na světě nemá přístup k bezpečným zdrojům pitné vody. Vyplývá to ze zprávy OSN. Příčiny je možné hledat v kombinaci omezených zdrojů, změn životního prostředí či špatného hospodaření. Trpí zejména subsaharská Afrika. V Africe je dost vody pro každého, ale nakládání s vodními zdroji je tam špatné, prohlásil v Nairobi Nick Nuttall, mluvčí Programu OSN pro životní prostředí.

Asi 2,6 miliardy lidí trpí špatnými hygienickými podmínkami. Na průjmová onemocnění a malárii umírá ročně asi 3,1 milionu lidí - z nich by 1,6 milionu mohlo být zachráněno, pokud by měli přístup k dostatku nezávadné vody a žili v lepších hygienických a zdravotních podmínkách. Chudé země ztrácejí až osm procent svého hrubého domácího produktu kvůli zhoršování životního prostředí, uvádí zpráva, jež je považována za jednu z nejzevrubnějších prací o zásobách sladkovodních zdrojů na planetě, jaké kdy byly napsány.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů