Pátek, 29. března 2024

Celníci denně vracejí odpad do Německa

Celníci denně vracejí odpad do Německa

Pokusů provést do Česka ilegální odpad z Německa přibývá. V minulém týdnu západočeští celníci vraceli do SRN každý den nejméně jeden kamión naložený odpadem. Právu to řekla mluvčí celníků Jitka Blahutová.

PLZEŇ - Naposledy zachytili v neděli u hraničního přechodu Vojtanov kamión naložený starým textilem a obuví. "Podle dokladů mělo být zboží určeno pro další prodej jako secondhand. Celníci ale našli při kontrole nákladu mezi balíky s textilem komunální odpad - jako použité dětské pleny, plesnivou obuv, zbytky potravin a obaly od potravin," upřesnila Blahutová. Kamión dopravní firmy z Pardubic zboží vezl pro firmu se sídlem v Hradci Králové.

Už ve čtvrtek zachytili celníci kamión stejné dopravní firmy určený pro stejného příjemce opět s obdobným nákladem. Řidiči uváděli, že při nakládce zboží nebyli a příjemce je ujišťoval, že se o odpad nejedná.

"Od 1. 3. 2006 již celníci zachytili jen u západočeských přechodů 12 kamiónů s odpadem. Všechny případy byly postoupeny k řešení České inspekci životního prostředí. Od pondělí je v účinnosti nová vyhláška ministerstva životního prostředí. Na základě této vyhlášky se ještě zpřísní podmínky pro dovoz odpadů a celníci budou jejich dodržování intenzívně kontrolovat," uzavřela Blahutová.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů