Čtvrtek, 28. března 2024

Krnovská Dalkia chce výrazně zvýšit spalování biomasy z regionu

Krnovská Dalkia chce výrazně zvýšit spalování biomasy z regionu

KRNOV / OPAVA - Krnovská divize společnosti Dalkia Česká republika chce výrazně zvýšit podíl spalování biomasy v Teplárně Krnov. Dalkia loni vykoupila od zemědělců šťovík uteuša pěstovaný na 80 hektarech, v budoucnu by mohli farmáři pěstovat šťovík na rozloze až padesátkrát větší. Na konferenci Průmyslová krajina 2006 na Slezské univerzitě v Opavě to řekl ředitel krnovské divize Dalkie Rostislav Krempasky.

Podle odborníků přítomných na konferenci by to prospělo ekologii, a zejména zemědělcům z regionu, kteří se potýkají se špatným odbytem svých produktů a dlouhodobě nízkými výkupními cenami. "Biomasa nachází stále větší uplatnění na energetických trzích a má svůj odbyt dlouhodobě zajištěn," řekl Krempasky. Dalkia by v budoucnu chtěla vykupovat biomasu, která by se pěstovala asi na 3850 hektarech, což představuje více než deset procent zemědělské půdy na Krnovsku.

Dalkia začala biomasu využívat před čtyřmi lety právě v teplárně v Krnově, která je dodnes lídrem firmy ve využívání obnovitelných zdrojů. Loni spotřebovala Dalkia téměř 584 gigajoulů biomasy, čímž nahradila dřívější spotřebu černého a hnědého uhlí.

Loňský první výnos šťovíku uteuša nebyl tak vysoký, jak odborníci předpokládali, Dalkia byla rovněž překvapena vysokým obsahem vody. Po dvou až třech měsících skladování ale obsah vody klesl na požadovanou úroveň, při níž se výhřevnost pohybuje na úrovni hnědého uhlí. "Výnosy se pohybovaly mezi dvěmi a třemi tunami z hektaru, podle prognóz to mělo být až 15 tun. Věříme, že výnosy se v dalších letech zvýší," řekl Krempasky.

Biomasa je hmota organického původu, přičemž ve spojení s energetikou se nejčastěji hovoří o dřevu, dřevním odpadu, obilninách, slámě, dále rostlinách a exkrementech hospodářských zvířat. Jako perspektivní biopalivo se jeví i rychlerostoucí dřeviny, zejména vrby a topoly. Spalování biomasy má podle odborníků pozitivní vliv na životní prostředí, protože lokálně snižuje emise z vytápění. Globálně přispívá i ke snížení skleníkového efektu, kromě toho zvyšuje motivaci vlastníků lesní a zemědělské půdy k péči o krajinu. Zisk z prodeje energie skryté v biomase navíc zůstává v regionu, kde se biomasa produkuje.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů