Středa, 17. dubna 2024

ČEZ uzavře kontrakt na palivo pro Temelín

ČEZ uzavře kontrakt na palivo pro Temelín
Mnohamiliardový kontrakt na zhruba desetiletou dodávku jaderného paliva pro elektrárnu Temelín uzavře energetická společnost ČEZ už letos. Dosud se o tomto termínu jen spekulovalo. "V současné době jsme sice ještě ve stadiu technických a obchodních jednání s uchazeči, ale uzavření kontraktu se předpokládá ještě do konce tohoto roku," uvedl Milan Nebesář, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín.
Boj o "zakázku desetiletí", jejíž hodnota se počítá v desítkách miliard korun, získá buď americký Westinghouse nebo ruský Tvel. Pouze s těmito firmami ČEZ ve výběrovém řízení zahájeném koncem roku 2004 nyní jedná. Vítěz získá právo dodávat jaderné palivo Temelínu po roce 2010. Do té doby zde má kontrakt Westinghouse, který sem palivo dodává od jejího spuštění. Tvel zase palivem zásobuje už dvě desítky let jadernou elektrárnu v Dukovanech.
"Nemáme favorita, nemůžeme ani ovlivnit, koho si ČEZ vybere. Firma ale ví, že musí zvolit toho, kdo předloží licencovatelnou nabídku. Podle mých zkušeností toho jsou obě schopné," říká Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Ta přitom popírá, že by temelínské reaktory byly stavěny na specifické palivo, jak uvádějí někteří ekologové.
"Pokračujeme v nabídce té nejlepší dostupné technologii pro Temelín," uvedl bez dalších podrobností PR manažer Westinghousu Vaughn Gilbert .
ČEZ od tendru čeká, že získá moderní palivo s vyšší účinností. Navíc kazety musí být odolné vůči deformaci, což bylo v Temelíně zatím předmětem kritiky nevládních organizací. To vedle ceny zřejmě rozhodne. "Výběr paliva je dlouhodobý. Musí se vyvíjet na základě požadavků odběratele a pak licencovat. Proto se musel tendr vypsat v několikaletém předstihu," vysvětluje Nebesář.
Státní Tvel, podporovaný ruským prezidentem Putinem, sází na dobré jméno, které si udělal v Dukovanech. Zdejší elektrárna díky lepšímu palivu už proti projektu ušetřila 6,5 miliardy korun. Hlavně proto, že zatímco dříve se palivo měnilo po třech letech, nyní se ho daří na některých blocích měnit po pěti letech.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů