Čtvrtek, 28. března 2024

Energetická politika: jednotně jen vůči Rusku

Energetická politika: jednotně jen vůči Rusku
Po skončení summitu se šéf Evropské komise José Barroso radoval: "Můžeme jásat. Narodila se evropská energetická politika." Švédský premiér Goran Persson to ale viděl jinak: "Něco v Evropě vzniklo, ale neptejte se mě přesně co."
Co summit skutečně přinesl?
Hlavy států a vlád formálně odsouhlasily společnou evropskou energetickou politiku. Nehodlají se přitom ale vzdát ani špetky svých pravomocí ve prospěch Bruselu. Evropa tak nebude mít jednotný evropský úřad, který by reguloval evropskou energetiku a dbal na to, aby kterýkoliv Evropan mohl nakupovat elektřinu či plyn třeba z druhého konce kontinentu. Nevzniknou ani společné zásoby plynu pro případ, že by vypadly jeho dodávky ze zahraničí, jak se plánovalo. Evropanům musí stačit "koordinace" a "duch solidarity".
Jednotu ukázali Evropané jen ve vztahu k dodavatelům plynu a ropy. Jinak by je totiž největší z nich, Rusko, snadno převálcovalo. EU přitom chce Rusko dotlačit k tomu, aby svými trubkami povolilo transport nejen ruských surovin, ale také třeba dodávek z Turkmenistánu. Evropané si chtějí obstarat více ropy a plynu i z dalších oblastí, například z Alžírska. Jenže je tu problém. Pod nenápadnou zmínkou v závěrečném dokumentu, že je třeba zvážit i "geopolitické implikace", se skrývá otázka: jak se vypořádat s tím, že unie bude jednat i s diktátory typu turkménského prezidenta, který vězní tisíce opozičníků?
Trochu jiné problémy má Evropa doma. Summit schválil cíl snížit do roku 2020 spotřebu energií o pětinu. Do roku 2015 se má zvýšit podíl energie vyráběné z obnovitelných zdrojů o 15 procent, více aut má jezdit na bionaftu či líh. Jenže tyto limity nejsou závazné. Navíc Evropská komise odhaduje, že se některým zemím nepodaří splnit ani současné nižší normy. Státy také mají usnadnit obchod s elektřinou v Evropě tím, že posílí přeshraniční vedení na kapacitu odpovídající desetině výroby elektřiny v dané zemi. To je ale jen zopakování čtyři roky starého závazku z Barcelony.
Měl tedy summit vůbec nějaký význam? Výsledky byly hubenější, než se čekalo. Podařilo se jen ukázat, že unie společnou energetickou politiku potřebuje. Konkrétnější návrhy by měly být podle Barrosa schváleny na summitu červnu. Zatím budou pracovat bruselští úředníci. Už nyní stojí před evropským soudem několik zemí, které nevpustily na svůj trh konkurenci, a Evropská komise chce zakročit i proti státním zásahům ve prospěch vytváření velkých národních energetických firem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů