Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ochránci přírody z Bartošovic apelují na lidi, aby nepouštěli psy

Ochránci přírody z Bartošovic apelují na lidi, aby nepouštěli psy

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Stanice pro záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích apeluje na lidi, aby v přírodě nepouštěli na volno své psy. V současnosti totiž přicházejí na svět mláďata, která by pobíhající psi mohli poranit, řekl vedoucí zařízení Petr Orel.

Stanice už přijala první mládě, přibližně třítýdenního puštíka obecného, kterého ochránci přírody přivezli z Ostravy-Vítkovic. "Jde o mládě v prachovém šatu, které bylo nalezeno v parčíku a bylo přímo ohrožované psy," vysvětlil Orel. Mládě tak nakonec skončilo v záchranné stanici, kde bude čekat na vypuštění do volné přírody.

Orel dodal, že stanice má hlášeno už i několik nálezů čerstvě narozených mláďat zajíců. Ochránci přírody apelují na lidi, aby si nalezená mláďata sov neodnášeli domů. Pokud není přímo ohrožen život mláďat, je vhodné je ponechat na místě nebo je posadit na strom tak, aby byla mimo dosah psů. Poté je nutné informovat přímo záchrannou stanici, a to na telefonních číslech 556 758 675 nebo 723 648 759.

"V případě zajíčků je nanejvýš nutné si jich nevšímat, nebrat je do rukou a ponechat je na místě," zdůraznil Orel. Dodal, že po náročné zimě, kdy je veškerá zvěř velmi vysílená, není nic důležitějšího než zvířata ponechat v klidu a zbytečně je nestresovat.

Uplynulý rok patřil k nejnáročnějším v dosavadní historii fungování záchranné stanice v Bartošovicích, kterou od počátku roku 1992 provozuje Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně. Zatímco v roce 2004 se stanice postarala o zhruba 850 zvířat, loni to byla více než tisícovka.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů