Pátek, 19. dubna 2024

Česko svírá jarní povodeň, zatím ji s vypětím zvládlo

Česko svírá jarní povodeň, zatím ji s vypětím zvládlo
Hladiny řek i včera stoupaly, stav ohrožení hlásilo na sedmdesát míst z celé republiky. Večer se prudce zhoršila situace na Dyji, kde v noci na dnešek začala evakuace víc než deseti tisíc lidí ze Znojma a okolí.
Voda zaplavila desítky obcí - například kolem řeky Moravy, Lužnice, Jihlavy a Bečvy. V nebezpečí byly i obce na Mělnicku jako Zálezlice, těžce postižené povodněmi před čtyřmi lety. Spolana Neratovice kvůli stoupající hladině Labe zastavila výrobu.
"Situace na Znojemsku bude nejspíš horší než při povodni v roce 2002", řekl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. "Tehdy přišel náhlý příval vody, který ale opadl. Teď všechno nasvědčuje tomu, že hladina Dyje bude vzedmutá dokonce několik dní," dodal hejtman.
V Podhradí večer stoupla hladina Dyje na 435 centimetrů, skoro dva metry nad úroveň, při které se vyhlašuje stav ohrožení.
U Boňova na Třebíčsku utonul v rozvodněném potoce pětiletý chlapec.
Z mnoha míst hlásí první škody na majetku - například v Brandýse nad Labem voda poškodila pilíře mostu. Kvůli velké vodě musely být odstaveny desítky čistíren odpadních vod.
Evakuaci asi 150 pacientů zahájila včera večer nemocnice v Uherském Hradišti.
V Praze, kde se po povodních z roku 2002 investovaly do ochrany před velkou vodou desítky miliónů, vyrostly na březích protipovodňové zábrany. Jejich stavba ráno přispěla k dopravním zácpám, sama voda ale žádné větší škody nezpůsobila - do večera zůstávala na úrovni "pohotovosti", tedy druhého povodňového stupně.
Předpověď počasí je nepříznivá, v noci a dnes může znovu vydatněji pršet. "Situace z roku 2002 by se ale neměla opakovat," dodává hydrolog Jan Daňhelka.

Politici v akci
Dnes večer má kvůli povodním mimořádně zasedat vláda. Premiér Paroubek se včera nejdřív věnoval povodním (prohlédl si Polabí a byl i na Dyji), pak odletěl na státní cestu do Egypta, tu ale nakonec kvůli pohromě zkrátí jen na den.
Ministr kultury Vítězslav Jandák, který měl Paroubka do Egypta doprovázet, cestu kvůli povodním zrušil. Z konference v Brazílii se předčasně vrací ministr životního prostředí Libor Ambrozek, pod kterého spadá protipovodňová ochrana.
Z povodní se může stát i významné politické téma - do parlamentních voleb zbývají jen dva měsíce a voliči se mohou rozhodovat i podle toho, jak se politici k pohromě postaví.
"Vliv na voliče to jistě má. Když politik získá ráznou image, pomáhá to jeho popularitě. Voliči se stále víc rozhodují podle mediálního obrazu politika," říká politolog Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity.
Po katastrofálních záplavách v roce 2002 výrazně stoupla důvěra v tehdejší vládu Vladimíra Špidly.
Naopak popularitě George Bushe těžce uškodilo, že podcenil hurikán Katrina a pohromu v New Orleansu.

Plány, zdá se, fungují
Čeští starostové a primátoři přistupují podle dostupných zpráv k nové živelní pohromě většinou profesionálně, často zjevně poučeni zkázou z roku 2002. Řada z nich má k dispozici přesné počítačové modely toho, kam voda při daném průtoku dosáhne, protipovodňové komise postupují podle dobře připravených plánů.
Do protipovodňových opatření vláda za poslední čtyři roky investovala přes čtyři miliardy korun. Podobná suma je připravena i pro léta 2007 až 2010. Peníze mají jít hlavně na stavbu nádrží, hrází a polderů, do kterých se může velká voda rozlít.
"Naší snahou je velkou vodu co nejdéle zachytit. Tam, kde je to možné, také odstraňujeme nánosy v korytech, aby se zvýšil průtok," říká Daniel Pokorný, ředitel odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství.
Další sumy přidala města - například Třebíč, která s povodní zápasí i teď, investovala v posledních letech kolem 60 miliónů. Včera i díky nim úspěšně čelila "dvacetileté" vodě. I když kolem osmé večer chybělo jen asi 30 centimetrů, aby se řeka Jihlava vylila z koryta do centra města.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů