Čtvrtek, 28. března 2024

Liberecká ČIŽP: Pašování odpadů z Německa ustává

Liberecká ČIŽP: Pašování odpadů z Německa ustává
LIBEREC - Žádné tajně dovážené odpady nenašli celníci, policisté a pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v 250 kamionech, které prohlédli v úterý na česko-německém hraničním přechodu v Rumburku, řekla Danuše Hráská z liberecké ČIŽP. "Pokusy o nelegální dopravu odpadů z Německa do severních Čech v poslední době ustávají, k čemuž přispěly právě časté kontroly," dodala Hráská.

ČIŽP, celníci i policisté začali v severních Čechách kamiony sledovat poté, co se na Českolipsku a na Frýdlantsku objevily dva velké sklady německého odpadu. Loni v létě a na podzim přepravily kamiony z Německa do Arnoltic a Černous na Frýdlantsku přibližně 3000 až 4000 tun odpadu. Ve stejnou dobu do Sosnové u České Lípy dorazilo z Německa kolem 7000 tun odpadu.

ČIŽP později dvěma českým firmám ze Šluknova a z Frýdlantu udělila za nelegálně dovezené odpady pokuty 300.000 a 250.000 korun a nařídila skládky odstranit. Ze Sosnové musí zmizet do konce letošního dubna a z Arnoltic do konce září. V Arnolticích vznikne linka na třídění odpadů a poputují odtud k dalšímu zpracování.

"Pokud v Sosnové odpady zůstanou i v květnu, hrozí firmě pokuta až dva miliony korun. Odpady pak zlikviduje někdo jiný, firma ale uhradí všechny náklady," uvedla Hráská.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů