Čtvrtek, 18. dubna 2024

Spolana Neratovice zastavila kvůli povodním výrobu

Spolana Neratovice zastavila kvůli povodním výrobu

Záplavy v České republice kromě vyhánění obyvatel z jejich obydlí způsobují problémy také chemičkám. Firma Spolana Neratovice na Mělnicku zastavuje kvůli povodním výrobu. Rozhodla se tak poté, co byl na nejbližší měřící stanici v Brandýse nad Labem vyhlášen třetí povodňový stupeň.

NERATOVICE - Na pokyn krizového štábu firmy bylo ve středu zahájeno odstavování výrobního zařízení a ve čtvrtek ráno zůstávají v činnosti pouze závody vodního hospodářství a energetiky. Řeka stále stoupá, ale voda zatím zůstává v korytě a areál je suchý, řekl ve čtvrtek ráno mluvčí firmy Jan Martínek.

"Ve čtvrtek ráno již zůstávají v činnosti pouze závody vodního hospodářství a energetiky, které budou odstaveny až ve chvíli akutního ohrožení závodu stoupající vodou. Tento úsek závodu totiž poskytuje energii na svícení, zajištění provozu bezpečnostních systémů a umožňuje, aby byla dále v provozu čistírna odpadních vod, která čistí vody i pro město," řekl Martínek.

Podle odhadů bude zastavení výroby stát Spolanu 3,5 miliónu korun denně. Zasedání krizového štábu firmy ve středu navštívil i ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD). Vše je podle mluvčího připraveno tak, aby v případě kritického zvýšení hladiny řeky byla již Spolana mimo provoz.

Povodňová komise podniku v úterý nařídila na potřebná místa rozvézt pytle s pískem. Firma také nechala dokoupit potřebný pomocný materiál jako například pěnu pro ochranu elektrických spojů a vysoké gumové holínky pro práci ve vodě. Postupně nechala vyčerpat jímky se zaolejovanými vodami a odstěhovat zařízení ze sklepních prostor do vyšších pater budov. Sklad chloru je již delší dobu zabezpečen tak, aby nehrozil únik chemikálie do okolí.

Spolana v roce 2002 situaci nezvládla

V roce 2002 zasáhly velkou část podniku ničivé povodně. Jejich následkem byly desítky tun jedovatých látek vyplavených do vody či uniklých do ovzduší. Vedení Spolany muselo po povodních opakovaně čelit kritice vedení i obyvatel okolních obcí a měst i médií, že informovalo o rozsahu povodní i jejích následcích nepřesně a se zpožděním.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů