Pátek, 19. dubna 2024

ÚOHS nařídil Brnu zrušit smlouvu na svoz nebezpečného odpadu

ÚOHS nařídil Brnu zrušit smlouvu na svoz nebezpečného odpadu

Brno -- Brněnský magistrát musí zrušit smlouvu na svoz nebezpečného komunálního odpadu se společností SITA Moravia. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Případem se zabýval na podnět firmy Ave CZ, která ve výběrovém řízení města neuspěla. Město hodnotilo nejen nabídky firem, ale i samotné uchazeče, řekl ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Radnice se chce proti verdiktu odvolat.

Antimonopolní úřad zakázal plnění již uzavřené smlouvy poprvé ve své historii, podotkl Chalupa. Město podle úřadu pochybilo už při zadávání soutěže. "Pravděpodobně došlo k nějakému omylu nebo špatné interpretaci při rozhodování úřadu," řekl ČTK náměstek brněnského primátora Miroslav Hošek. Firma Ave podle něj nabídla stejné služby za trojnásobnou cenu. Podle ÚOHS magistrát navíc do zprávy o posouzení a hodnocení nabídek nezahrnul popis hodnocení s odůvodněním.

SITA Moravia už od konce minulého roku neexistuje, její závazky převzala společnost SITA CZ, řekl ČTK finanční ředitel podniku Martin Truchlik. Firma se podle něj k rozhodnutí vyjadřovat nebude. "Jedná se o vztah mezi městem a antimonopolním úřadem," uvedl.

Podle úřadu porušil magistrát zákon i v souvislosti s výběrovým řízením na takzvaný agendový informační systém. "V zadávací dokumentaci jednoznačně nevymezil předmět zakázky v podrobnostech," uvedl Chalupa. Je to standardní konkurenční boj, reagoval Hošek. Město se ale podle něj v této věci odvolávat nebude.

Podle Chalupy pochybila také městská část Brno-sever v zakázce na zabezpečení zimní údržby komunikací, zaplatí proto 3000 korun. "Pokuta 15 0000 korun byla uložena městské části Královo Pole za pochybení v zakázce na zateplení několika domů," řekl také Chalupa.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů